Dacă te confrunți cu simptome de estrogen scăzut, poate însemna că treci printr-o schimbare naturală, cum ar fi menopauza. Alteori, este un semn al unei afecțiuni care încetinește dezvoltarea ta, ceea ce îți poate crea dificultăți, dacă vrei să rămâi însărcinată.
Estrogenul este un hormon important care stimulează dezvoltarea ta și ajută la menținerea sănătății sistemului reproducător. De asemenea, stimulează și alte sisteme ale corpului. Nivelurile cresc și scad pe parcursul vieții, adesea în sincron cu alți hormoni care controlează procesele importante ale corpului, cum ar fi ciclul menstrual.
Ce simptome experimentezi când ai estrogen scăzut
Acest hormon afectează cel mai mult femeile, dar corpurile tuturor îl produc. Cel mai probabil, vei experimenta simptome de estrogen scăzut la menopauză sau postmenopauză. Ovarele produc majoritatea estrogenului în anii reproductivi, astfel că în aceste perioade, ciclul menstrual se oprește și ovarele nu mai produc hormonul. Menopauza începe oficial când nu ai avut menstruație timp de 12 luni consecutive, iar postmenopauza este perioada care urmează. De asemenea, este posibil să te confrunți cu acest lucru dacă ovarele ți-au fost îndepărtate sau rănite în timpul tratamentului pentru o afecțiuni, cum ar fi intervențiile chirurgicale pentru tratarea cancerului. În mod similar, terapia cu radiații poate afecta ovarele astfel încât acestea să producă cantități mici de estrogen.
Bărbații cu prea mult estrogen pot experimenta disfuncții sexuale. Cu toate acestea, au nevoie de un anumit nivel de hormoni pentru sănătatea reproductivă și cea generală. Cercetările au arătat că unele simptome de estrogen scăzut pot favoriza apariția grăsimii abdominale, a libidoului redus și a osteoporozei. Dacă acest lucru te împiedică să ai aspectul fizic dorit, terapia de substituție hormonală poate fi o opțiune.
Anumite simptome de estrogen scăzut ce apar în anii reproductivi se suprapun cu semnele comune ce apar la menopauză și postmenopauză. Totuși, acestea depind de ceea ce cauzează afecțiunea. Semnele includ piele uscată, sâni sensibili, oase slabe sau fragile. De asemenea, poți experimenta dificultăți de concentrare, schimbări de dispoziție și iritabilitate, uscăciune sau atrofie vaginală, bufeuri și transpirații nocturne. Alte persoane se pot confrunta cu menstruații neregulate sau chiar lipsa acesteia, creșterea în greutate, mai ales în zona abdomenului, dureri de cap înainte sau în timpul menstruației, scăderea libidoului și insomnie.
Ce măsuri de tratament sunt disponibile
Adesea, poți acționa împotriva unor simptome de estrogen scăzut prin ajustarea stilului de viață. Totuși, este esențial să discuți cu un medic despre modificările dietetice necesare, pentru a te asigura că obții cantitatea corectă de calorii în fiecare zi. Exercițiile excesive pot contribui la apariția simptomelor, astfel că este indicat să le efectuezi cu moderație. Exagerarea poate epuiza resursele importante de care organismul are nevoie pentru a funcționa. Somnul îți reîncarcă corpul astfel încât hormonii să funcționeze corect. În medie, adulții au nevoie de 7 până la 9 ore de somn în fiecare noapte.
Terapia de substituție hormonală este un tratament comun pentru estrogenul scăzut, în special în timpul menopauzei și postmenopauzei. Aceasta presupune urmarea unei cure cu forme sintetice de estrogen și/sau progesteron pentru a-ți regla nivelurile de hormoni. Specialiștii prescriu cele mai mici doze posibile pentru a trata simptomele, prevenind, în același timp, efectele secundare. Totuși, terapia de substituție hormonală nu este lipsită de riscuri. Cercetările au arătat că utilizarea pe termen lung a acesteia poate crește riscul de cancer de sân, cheaguri de sânge, atacuri de cord și accident vascular cerebral. În ceea ce privește terapia cu estrogen, vei lua doar suplimente de estrogen, fără progesteron. Un medic va prescrie această metodă doar dacă nu mai ai uter. În caz contrar, vei lua o combinație de estrogen și progesteron. Indicat este să consulți un medic specialist pentru a afla dacă ești un bun candidat pentru terapia de substituție hormonală, atunci când experimentezi simptome de estrogen scăzut.