Prima pagină » Actualitate » Ce simptome au pacienţii infectaţi cu varianta Omicron. Medic: „Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală”
Ce simptome au pacienţii infectaţi cu varianta Omicron. Medic: „Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală”

Ce simptome au pacienţii infectaţi cu varianta Omicron. Medic: „Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală”

29 nov. 2021, 14:15,
Roxana Butuc în Actualitate

În data de 24 noiembrie 2021, a fost descoperită o nouă variant a noului coronavirus, supranumită Omcron. De atunci, specialiștii depun eforturi pentru a încerca să cunoscă cât mai bine această nouă variantă, cum acționează și cum poate fi oprită.

În momentul de față, se cunosc destul puține, mai exact faptul că are un grad de trasmitere foarte ridicat iar acum sunt în curs stabilirea simptomelor.

Care sunt simptomele variante africane

Experții au descoperit faptul că, în urma analizei tulpinei, aceasta a suferit foarte multe varianții, pe care oamenii e știință fac să creadă că această variantă este drept „oribilă” și că ar putea fi cea mai periculoasă dintre cel văzute până în acest moment

Cel care a descoperit-o, un medic sud-african declarat faptul că în privința simptomelor, acestea se arată destul de ”neobișnuite”. Dr Angelique Coetzee deține un cabient propriu, privat, care se află chiar în capitala administrativă a Africii de Sud, Pretoria.

„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a spus dr. Coetzee.

Acesta a mai declarat faptul că simptomele ar putea fi mult mai grave la pacienții cu comorbidități motiv pentru care specialiștii se află într-o stare de alertă continuă iar medicii trebuie să fie atenți la orice schimbare pacinetului din punct de vedere al simptomelor.

În mod surprinzător, printre cele mai frecvente simptome nu se mai află pierdea gustului și al mirosului ci oboseală intensă, febră musculară, tuse ușoară, nivel ridicat puls, dureri de cap puternice. Conform dr. Coetzee, În Africa de Sud, doar 24% din populaţia ţării este complet vaccinată împotriva noului coronavirus.

Dr. Alexandru Rafila, despre varianta Omicron

Cu toate astea, dr. Alexandru Rafila a declarat faptul că are o părere ușor diferită fațp de medicul Coetzee, afirmând faptul că, oboseala nu este neapărat un simptom ușor.

„Oboseala extremă nu este un simptom foarte ușor. Varianta a fost identificată pe 24 noiembrie, deci de foarte puțin timp. (…) Noi vorbim despre o variantă de preocupare, care este importantă din trei puncte de vedere: fie se transmite foarte repede, fie produce simptome diferite față de variantele anterioare, fie anticorpii pe care îi avem după o infecție anterioară sau după vaccinare nu mai neutralizează. Din cele trei noi cunoaștem doar una, faptul că se transmite foarte repede.

Atât cunoaștem. Mai mult nu cunoaștem și o să aflăm peste două, trei săptămâni dacă anticorpii pe care îi avem după vaccinare sau după boală sunt sau nu sunt neutralizați față de această variantă și când o să fie un număr suficient de cazuri, pentru că vorbim despre vreo 200 de cazuri, o să putem să avem un răspuns. Eu înțeleg și are dreptate dintr-un punct de vedere dna doctor”, a declarat Așexadru Rafila.

Varianta Omicrom ar putea afecta eficiența vaccinului anti-COVID-19

De asemenea, medicul Radu Țincu a declarat faptul că specialiștii spun că, tulpina Omicron ar putea duce la scăderea eficienței vaccinului împotriva noului coronavirus.

„Avem informațiile, deja se conturează din partea specialiștilor care au studiat și studiază această nouă variantă virală. Cel mai probabil va exista o scădere a eficienței acestor vaccinuri, dar nu avem până la acest moment date care să ne spună cât de mult a scăzut această eficiență. Sunt deja vehiculate anumite cifre, dar nu sunt susținute în totalitate de date științifice, sau cel puțin nu le-am putut accesa noi.

Se vorbește de o scădere a eficienței vaccinurilor la 40% – 50%, ceea ce reprezintă în continuare o rată de protecție suficient de bună, asta înseamnă că jumătate din populația vaccinată este protejată împotriva acestei noi variante virale, deci în niciun caz în acest moment nu putem lua în calcul oprirea vaccinării cu actualele vaccinuri, pentru că nu avem niciun fel de fundament științific care să ne spună că această variantă virală nu mai este sensibilă la anticorpii produși prin vaccinare sau prin trecerea prin boală”, a explicat medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *