Simptomele de sarcină extrauterină nu sunt diferite de ale unei sarcini normale. În primele săptămâni de evoluție, o sarcină ectopică poate fi greu de diferențiat de una obișnuită. Pe măsură ce se dezvoltă, apar complicații care necesită intervenție medicală de urgență.
Sarcina extrauterină sau sarcina ectopică are loc atunci când ovulul fecundat nu se implantează în cavitatea uterină. Astăzi, cele mai multe sarcini extrauterine sunt descoperite la timp, însă complicațiile lor pot pune în pericol viața femeii.
Ce simptome are o sarcină extrauterină
Una din 50 de sarcini evoluează ca o sarcină extrauterină. Ea este principala cauză a deceselor materne în primul trimestru de sarcină și este considerată o urgență medicală. Sarcina extrauterină poate afecta fertilitatea femeii dacă nu este depistată și tratată într-un timp cât mai scurt.
De aceea, este foarte importantă identificarea cât mai rapidă a unei astfel de sarcini și intervenția promptă pentru a preveni complicațiile ce pun în pericol viața gravidei. Sarcina ectopică, așa cum mai este numită sarcina extrauterină, apare atunci când ovulul fecundat se implantează în afara uterului. În peste 90% din cazuri, implantarea are loc în una dintre trompele uterine.
Inițial, simptomele de sarcină extrauterină nu sunt diferite de ale unei sarcini normale: menstruație întârziată; sâni măriți și dureroși; greață și vărsături; oboseală; gust și miros modificate; constipație. Pe măsură ce sarcina se dezvoltă, pot apărea: sângerări vaginale anormale; durere în zona lombară; durere moderată la nivelul abdomenului sau pelvisului; crampe într-o parte sau alta a pelvisului.
Sângerările și durerea se instalează, de regulă, la 6-8 săptămâni de la absența menstruației. Durerea se intensifică uneori atunci când gravida se mișcă. În acest stadiu, embrionul crește suficient de mult pentru a leza țesuturile din jur. Orice sângerare vaginală anormală și orice durere pelvină survenite pe parcursul unei sarcini impun un control medical.
Dacă sarcina extrauterină nu se oprește în evoluție, ea va continua să lezeze țesuturile în care s-a implantat și va produce complicații mai serioase, mai ales dacă trompa uterină suferă o ruptură.
Într-o astfel de situație, simptomele de sarcină extrauterină sunt: durere bruscă și severă în abdomen sau la nivelul pelvisului; durere a umerilor; tensiune arterială scăzută; slăbiciune, amețeală; pierderea stării de conștiență.
Consecințele sarcinii ectopice asupra fertilității
În cazul unei sarcini extrauterine, este esențială urmărirea atentă a unei eventuale noi sarcini. Riscurile să apară o nouă sarcină ectopică sunt mari, dacă trompa afectată nu s-a vindecat bine.
Cu toate acestea, o astfel de sarcină nu înseamnă condamnarea la infertilitate, chiar dacă o trompă a fost îndepărtată. În foarte multe cazuri femeile care au avut o sarcină ectopică au rămas din nou însărcinate în următorii doi ani. Bineînțeles, aceste gravide sunt în mod particular urmărite, mai ales în primele săptămâni de sarcină. Iată care sunt semnele că bebelușul tău trece printr-un puseu de creștere.
Pentru anumite femei, o sarcină extrauterină poate fi traumatică. Impactul emoțional este cu atât mai mare cu cât femeia este la prima sarcină și își dorește să devină mamă. Un studiu arată că trauma acestor paciente este identică cu cea a femeilor care au pierdut o sarcină.
De aceea, este recomandată consilierea psihologică a femeilor care ar putea avea stări de anxietate față de o eventuală nouă sarcină. Prin urmare, inițial, simptomele de sarcină extrauterină nu sunt diferite de ale unei sarcini normale.