Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Fibromul uterin: ce trebuie sa stie orice femeie

Fibromul uterin: ce trebuie sa stie orice femeie

24 oct. 2019, 16:45,
în Sanatate

Ce simptome are fibromul uterin. Fibromele uterine sunt tumori benigne (necanceroase) localizate pe mucoasa uterului, fie singure, fie în grupuri.

Cunoscute și sub numele de miomas, meiomioame sau fibroame uterine, fibroamele apar de obicei la femei după vârsta de 30 de ani. Acestea pot varia ca mărime, de la mazăre la grapefruit sau mai mult.

În majoritatea cazurilor, fibroamele nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, uneori pot fi foarte supărătoare și pot provoca sângerări menstruale mri, tot felul de dureri și urgențe frecvente de a urina. În plus, fibroamele cauzează uneori probleme de fertilitate.

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră non-canceroasă la femeile în vârstă fertilă. Se estimează că între 20% și 40% dintre femeile caucaziene și până la 50% din femeile afro-americane peste 35 de ani au fibroame uterine. După vârsta de 50 de ani, această proporție crește la 70% în rândul femeilor caucaziene și la 80% în rândul celor de origine africană1. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre aceste fibroame nu provoacă niciun simptom, astfel încât este dificil să estimați prevalența lor exactă.

Cauza fibroamelor este slab cunoscută. Existența lor este probabil rezultatul unui set de factori genetici, hormonali și de mediu.

Se pare că fibromul provine dintr-o singură celulă din peretele uterin care suferă o mutație genetică și începe să crească incontrolabil. Ulterior, estrogenul (hormonii feminini) acționează asupra acestui fibrom și stimulează creșterea acestuia.

Ereditatea pare, de asemenea, să joace un rol important. Dacă o mamă a avut un fibrom, fiica ei este mai probabil să aibă unul.

Ce simptome are fibromul uterin. Persoanele în pericol

Toate femeile cu vârstă fertilă prezintă un risc de fibroame uterine. Acest risc este crescut în special la următoarele femei:

Afro-americanii și femeile de origine africană, care au de trei până la patru ori mai multe șanse să aibă fibroame decât caucazienii;
Femei ale căror mame aveau fibroame;
Femei care nu au avut copii.

Factorii de risc

Excesul de greutate și obezitatea cresc ușor riscul de fibroame.
Bei mai mult de 2 pahare de alcool pe zi (mai ales bere).

Aproximativ 30% din fibroamele uterine provoacă simptome. Acestea variază în funcție de mărimea fibroamelor, tipul, numărul și locația lor:

Sângerare menstruală prelungită (menoragie)
Sângerare în afara regulilor (metrorragie)
Dureri în stomac sau partea inferioară a spatelui.
Un urgenta de a urina dacă fibromul exercită presiune asupra vezicii urinare.
Distorsiunea sau umflarea abdomenului inferior
Durere în timpul sexului.
Infertilitate sau avort repetat.
Constipație dacă fibromul comprimă intestinul gros sau rectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`