Prima pagină » Sanatate » Ce simptome ai la acid uric crescut? Guta este o formă dureroasa de artrită
Ce simptome ai la acid uric crescut? Guta este o formă dureroasa de artrită

Ce simptome ai la acid uric crescut? Guta este o formă dureroasa de artrită

20 sept. 2023, 13:35,
în Sanatate

Sunt mai multe simptome care te anunță că ai un acid uric crescut. Guta este o formă dureroasa de artrită caracterizată de dureri articulare foarte mari şi cauzată de prezenţa unei cantităţi prea mari de acid uric în sânge şi în ţesuturi. În trecut era considerată boala oamenilor bogaţi, pentru ca aceştia consumau foarte multă carne de vânat, bogată în purine.

Există o anumită plantă care elimină acidul uric? Anumite condiții de sănătate, influențate de factori genetici și dietă, pot determina creșterea nivelului de acid uric în organism. Există numeroase combinații de plante care te ajută la acest lucru. Vom reda o mică rețetă pentru a putea să ameliorezi această afecțiune. Cristale de acid uric: Suc de castravete, lămâie și ghimbir.

Ce simptome ai la acid uric crescut?

Trebuie subliniat că boala în sine se dezvoltă în urma anilor în care cristalele de acid uric s-au acumulat treptat în articulații și țesuturile învecinate. Printre simptomele gutei se includ următoarele:

  • Creșterea temperaturii locale, umflarea, durerea și sensibilitatea crescută la nivelul articulației (de obicei, la nivelul articulației degetului mare de la picior);
  • Mâncărime la nivelul pielii;
  • Discomfort care se intensifică pe timpul nopții și apoi scade în intensitate în următoarele zile (de obicei, într-un interval de 2-7 zile);
  • Dureri nocturne intense care pot trezi persoana din somn;
  • Exfolierea pielii care apare după încheierea episodului de gută;
  • Febră și starea de frisoane;
  • Tegumentul din zona articulației afectate devine roșu-violet;
  • Limitarea mișcărilor normale ale articulației.

În alte situații, simptomele pot varia, astfel:

Acestea pot reapărea după o intervenție chirurgicală sau în contextul altor boli survenite concomitent;
Unii oameni nu experimentează episoade repetate de gută, dar pot dezvolta o formă cronică a bolii. Guta cronică este mai puțin dureroasă și poate fi confundată uneori cu alte forme de artrită. Primele semne ale gutei pot include nodulii gutoşi, care pot apărea pe mâini, coate sau urechi. Cu toate acestea, aceștia nu sunt specifici episoadelor acute de gută. Apariția lor înaintea unui episod de gută ar trebui să genereze suspiciuni cu privire la posibilitatea altor boli hematologice maligne, iar medicul este singurul calificat să le evalueze și să excludă o gută paraneoplazică (asociată cu o formă de cancer).

Tratament acid uric crescut

Tratamentul se bazează pe utilizarea de medicamente pentru a ameliora simptomele și pentru a elimina, pe cât posibil, cauzele bolii. Este important să știți că tratamentul specific variază în funcție de stadiul bolii. De exemplu, tratamentul pentru prevenirea recidivelor este diferit de cel pentru gestionarea unui atac de gută. Pentru reducerea durerii, umflăturii și inflamației, medicul poate recomanda, în mod obișnuit, următoarele categorii de medicamente:

Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofen, naproxen sau indometacin, pentru ameliorarea simptomelor dureroase.

Recidivele pot fi prevenite și prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă riguroasă pentru a controla greutatea (mai ales în cazul persoanelor supraponderale), evitarea consumului de alcool, reducerea consumului de carne și alimente bogate în purine, exerciții fizice regulate și evitarea sedentarismului. De asemenea, o hidratare adecvată și o alimentație echilibrată sunt esențiale.

În cazul persoanelor care au nivele crescute de acid uric în sânge, dar nu prezintă simptome de gută, tratamentul specific nu este necesar. Cu toate acestea, aceste persoane ar trebui să fie supuse investigațiilor pentru a identifica posibile leziuni articulare sau renale și nivelul acidului uric ar trebui monitorizat periodic până când se normalizează. Informațiile furnizate aici sunt destinate exclusiv în scop informativ și educațional. Acestea nu reprezintă sfaturi medicale, legale sau de altă natură profesională și nu ar trebui tratate ca atare. Consultați întotdeauna un specialist sau un profesionist calificat în domeniul corespunzător pentru sfaturi și consultanță adecvată în situațiile dumneavoastră individuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`