Prima pagină » Informații utile » Ce semnificații are trandafirul roșu?

Ce semnificații are trandafirul roșu?

08 aug. 2024, 13:45,
în Informații utile

E greu să privești un trandafir roșu fără să-ți imaginezi o întâlnire romantică. De secole întregi, trandafirul roșu este simbolul universal al dragostei și al pasiunii. Trandafirii roșii sunt probabil florile cele mai cultivate și mai dăruite din toată lumea, iar semnificația, legendele și simbolurile acestora sunt multiple.

Legenda trandafirului roșu

Pentru a înțelege mai bine ce simbolizează trandafirul roșu, ar trebui să cunoaștem mai întâi legendele sale, majoritatea având rădăcini în mitologia greacă.

Cea mai cunoscută legendă a trandafirului roșu povestește cum Afrodita, zeița iubirii, s-a îndrăgostit de frumosul Adonis. Într-o zi, în timp ce era la vânătoare, Adonis a fost omorât de Ares, zeul războiului și fostul iubit al zeiței, care din gelozie luase înfățișarea unui mistreț. Afrodita, fugind disperată către trupul neînsuflețit al iubitului său, s-a înțepat în spinii unui trandafir alb, iar sângele ei căzut peste petale a transformat floarea în trandafir roșu. Într-o altă variantă, trandafirul alb ar fi fost atât de rușinat de neplăcerea pe care i-a provocat-o zeița, încât petalele sale s-au înroșit pe loc și au rămas așa pentru eternitate.

O altă legendă povestește cum zeița Cybele, geloasă fiind pe Afrodita, s-a hotărât să creeze ceva care să o întreacă în frumusețe. Așa s-ar fi născut trandafirul roșu, i floare superbă, creată de Cybele din dorința de răzbunare.

O a treia legendă o are în centru tot pe Afrodita, care după ce s-a născut din spuma mării, și-a încercat puterile creând un trandafir alb, pe care îl purta la piept ca podoaba. Dyonisos, zeul vegetației, a vărsat puțin vin pe trandafirul alb, iar floarea s-a transformat astfel în trandafirul roșu.

Ce semnifică trandafirul roșu?

Trandafirul roșu este protagonistul celor mai importante ocazii, în special al celor care au de-a face cu iubirea. Trandafirul roșu simbolizează frumusețea, feminitatea și eleganța, fiind una dintre florile cele mai apreciate.

În anul 1794, celebrul poet Robert Burns asemuia dragostea sa cu trandafirul roșu în poezia „A red, red rose”, iar în epoca victoriană trandafirii roșii erau adesea utilizați pentru a transmite mesaje de dragoste.

Atunci când dăruiești cuiva un buchet de trandafiri roșii, gestul tău este încărcat de semnificații. Poate să însemne dorință, pasiune, dragoste eternă, angajament și loialitate – nu degeaba trandafirul roșu se întâlnește cel mai des în buchetele de flori de Ziua Îndrăgostiților.

Trandafirii roșii reprezintă o modalitate simplă și minunată de a-i spune cuiva „Te iubesc!”.

Trandafirul roșu nu reprezintă doar dragostea, ci este și simbolul renașterii și al victoriei iubirii în fața morții. La toate acestea se adaugă și semnificația numărului de trandafiri. Un trandafir roșu se dăruiește de obicei la prima întâlnire și simbolizează dragostea la prima vedere. Un buchet cu 101 trandafiri roșii este o declarație de iubire profundă și înseamnă „Tu ești unica mea iubire!”. Si culorile trandafirilor joacă un rol în semnificația acestora, căci trandafirii roșii se întâlnesc în nenumărate nuanțe. Trandafirii de culoare roșu închis simbolizează de exemplu dorința de a te implica total în relație și pot însemna o legătură mai profundă.

Atunci când combini trandafiri de diferite culori într-un buchet, obții noi semnificații. Astfel, un buchet de trandafiri roșii și albi simbolizează uniunea a două suflete și poate fi dăruit ca o cerere în căcăstorie. Un buchet de trandafiri roz și roșii semnifică afecțiune, admirație și fericire și este un cadou ideal pentru aniversări și onomastici. Un buchet de trandafiri galbeni și roșii înseamnă gelozie, dar și bucurie și dragoste și este perfect pentru a fi dăruit la o întâlnire romantică.

Trandafirul roșu este și floarea celor născuți în luna iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
08 august 2024
08 august 2024