Părintele Calistrat Chifan a explicat, în emisiunea BZI LIVE, ce semnifică atingerea capetelor credincioșilor cu Sfintele Daruri. Îndrăgitul duhovnic de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a oferit o serie de argumente pentru care acest gest este atât de folositor credincioșilor.
Sfintele Daruri reprezintă pâinea și vinul care, prin slujba care se oficiază în biserică, iau forma Trupului și Sângelui Mântuitorului Iisus Hristos. Înainte de a oficia Liturghia, preotul inițiază slujba cu pregătirea pâinii și a vinului pentru sfințire. Acesta taie din prescura specială un pătrat, care poartă numele de Agnet și care va deveni, prin sfințire, Sfântul Trup. Ulterior, preotul scoate părticelele din prescură, le așază pe Sfântul Disc pentru pomenirea Maicii Domnului, a sfinților și a credincioșilor, iar bucățile rămase le oferă celor prezenți la slujbă (anafură). De asemenea, în timpul Proscomidiei, vinul și apa se toarnă în Sfântul Potir. Apoi, Sfintele Daruri sunt tămâiate, iar procesiunea se termină prin ieșirea pe ușile împărătești ale iconostasului și atingerea capetelor credincioșilor.
Ce semnifică atingerea capetelor credincioșilor cu Sfintele Daruri? Părintele Calistrat Chifan: „Era un gest de prietenie spirituală”
Atingerea capetelor credincioșilor cu Sfintele Daruri era o practică des întâlnită în timpul slujbelor din trecut. În zilele noastre, însă, fiind mulți credincioși, preoții se rezumă la a realiza de la distanță acest gest, indispensabil tuturor celor prezenți la Sfânta Liturghie. Potrivit părintelui Calistrat Chifan, acest gest este unul de prietenie spirituală, în care credinciosul intră în contact cu preotul și se vindecă.
„În momentul în care preotul făcea această atingere, era și un gest de prietenie spirituală. Poate pe unul îl atingi un pic mai apăsat, să vadă că l-ai văzut că-i la Biserică, poate unul e bolnav și îl atingi un pic mai apăsat, să vadă că te-ai rugat pentru el să se facă sănătos. Al doilea argument, pe lângă contactul preot-biserică, ca și comuniune, apropiere sufletească, era simbolul punerii apostolilor și Mântuitorului cu mâinile pe capetele celor bolnavi. Ne spun Faptele Apostolilor că atât de multă lume venea și se îmbulzea, încât apostolii, nemaiputând să-i atingă pe toți, oamenii treceau prin umbra lor și se vindecau. Adeseori, apostolii se ștergeau pe față cu niște ștergare și le aruncau mulțimii și se atingeau de ele și se vindecau. Deci acesta ar fi al doilea argument forte, care stă la baza atingerii cu Sfintele Daruri.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Este comuniunea cerească între cer și pământ”
Totodată, atingerea capetelor credincioșilor cu Sfintele Daruri reprezintă și comuniunea cerească între cer și pământ. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că, în timpul Liturghiei pământești are loc și o Liturghie în cer, iar în momentul în care credinciosul este prezent în biserică și părticica lui este pe Sfântul Disc și el a fost atins, îngerul lui păzitor duce acest mesaj la Liturghia cerească.
„Trei este comuniunea cerească între cer și pământ. Noi avem o Liturghie și în cer și în momentul în care credinciosul este prezent în Biserică și părticica lui este pe Sfântul Disc și el a fost atins, îngerul lui păzitor duce acest mesaj la Liturghia cerească. Acesta ar fi Simion Tesalonicul cu o explicație a lui. Poate fi și de factură puțin tradițională, nu neapărat contemplativă sau dogmatică. Și cea de-a patra, poporul participă cu toată evlavia și cu tot sufletul la taina Sfintei Liturghii. Și acum aduc argumentele pentru care consider că nu-i nicio greșeală că s-a întrerupt lucrul ăsta, dar n-ar fi nicio greșeală dacă, într-o biserică la țară, unde ai 10, 15, 20 de credincioși… Eu am fost adeseori invitat pe ici-colo și am mai mers la câte un preot, la câte o slujbică, care mi-e prieten sau coleg și am pus pe capetele credincioșilor: „Dar știți că nu se pune?” -„Ba se pune, părinte, stai linișitit, lasă oamenii să se bucure, să simtă că ne-am apropiat de ei. Nu-i nicio crimă.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.