Hotelurile vechi de pe litoral. Veste bună pentru cei care aleg să-şi petreacă vacanţele pe litoralul românesc. Unităţile de cazare cu mobilă din anii 80 şi băi pe culoar ar putea deveni amintire pentru turişti. După zeci de ani de negocieri, zeci de hoteluri şi-au schimbat proprietarii.
Noii investitori promit condiţii mai bune
Cum numărul turiştilor a crescut substanţial în ultimii doi ani, noii patroni promit condiţii mult mai bune. Astfel, investiţiile de zeci de milioane de euro ar putea fi recuperate rapid.
În sudul litoralului, sute de muncitori muncesc de zor ca să scoată la lumina vechile hoteluri. Cumpărat acum doi ani, complexul Belvedere, Amfiteatru, Panoramic din Neptun Olimp are şanse să redevină tentant.
Supervizor şantier: „Am început de o lună jumate-doua. Pe regii suntem pe la etajul 7, la faţada suntem încă pe la nivelul 4.”
Reporter: „În ce stare au fost hotelurile?”
Supervizor: „Deplorabila cumva. Am început de la structura, evacuat, decopertat, înlocuit tot ce a fost în interior.”
Reprezentant investitor: „Vom avea un resort exact cum avem şi în Mamaia Nord cu 1.200 de camere în sistem all inclusive. La 4 stele va fi clasificat. Suma totală a investiţiei am bugetat-o undeva la 40 de milioane de euro.”
Hotelurile vechi de pe litoral. Foarte multe locuri de cazare într-o stare deplorabilă
În cele peste 800 de hoteluri, vile şi pensiuni de pe litoralul românesc sunt 250.000 de locuri de cazare. Din păcate, o treime sunt într-o stare deplorabilă.
Autorităţile de pe litoral confirma că în ultimele două luni s-au încheiat cel puţin zece tranzacţii cu hoteluri, iar sumele plătite sunt de ordinul milioanelor de euro. Vorbim în primul rând de multe clădiri vechi care abia mai puteau fi clasificate cu o stea sau cu două şi care au nevoie de investiţii pe măsură.
Cele mai multe tranzacţii s-au făcut în staţiunile din sud.
Proprietar hoteluri: „Nu poţi să cumperi un hotel şi să-l laşi aşa 10 ani de zile. Trebuie să investeşti. Avem un proiect mai mare, un proiect estimat la ora asta undeva la 4,5 milioane de euro. E vorba şi de o extindere. Este vorba de un centru de sănătate.”
Potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, în 2018, numărul turiştilor a fost cu 20% mai mare faţă de anul precedent. Trendul crescător s-a menţinut şi în 2019, asta şi datorită voucherelor de vacanţă.