Prima pagină » Informații utile » Ce se scrie în pomelnicul de la Sf. Maslu? Iată când se face slujba!

Ce se scrie în pomelnicul de la Sf. Maslu? Iată când se face slujba!

10 apr. 2025, 14:32,
Redacția BZI în Informații utile

Mulți credincioși se pot întreba ce se scrie în pomelnicul de la Sf. Maslu, dat fiind faptul că este o slujbă foarte importantă pentru Biserica Ortodoxă. Potrivit tradiției vechi a bisericii, pentru această slujbă este nevoie de șapte preoți, semnificând cele șapte daruri ale Duhului, ce au fost numărate de proorocul Isaia.

Taina Sfântului Maslu este slujba prin care Biserica Ortodoxă se roagă pentru persoanele bolnave și în acest fel le dăruiește harul tămăduirii și al iertării păcatelor. Acest lucru se face prin ungerea cu untdelemn sfințit însoțită de rugăciunea rostită de preoți.

Ce se scrie în pomelnicul de la Sf. Maslu

Pomelnicul reprezintă o listă cu numele persoanelor decedate sau aflate în viață, pe care preotul le pomenește în slujbe sau în rugăciuni. Acest termen vine de la „a pomeni” (aducere aminte) cu sensul de a rosti numele cuiva în timpul unei slujbe. Totul pentru a atrage harul lui Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor sau îndeplinirea unor dorințe. Iată unde se află Mănăstirea Dintr-un Lemn.

Când se oficiază Sfântul Maslu pomelnicul este o listă numai cu vii, iar la parastas, pomelnicul are înșiruite numele persoanelor decedate. Conform slujitorilor bisericii, un pomelnic ar trebui să conțină un număr cât mai mare de persoane, plecând de la membrii cei mai apropiați ai familiei și terminând cu suflete sărmane, rămase singure, pe care nu mai are cine să le pomenească.

În pomelnicul ce urmează a fi dus la biserică se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim să-i pomenim. Nu vor fi trecute numele prescurtate sau poreclele și este lesne de înțeles că numai oamenii pot fi trecuți în pomelnic, nu și animăluțele de companie.

La clerici, numele este însoţit de denumirea treptei preoţeşti, cum ar fi: „preotul Ioan” sau „ieromonahul Varsanufie”, „diaconul Grigore”. Același lucru este valabil pentru monahi sau monahii: „monahia Olimpiada”, de exemplu. Cei vii vor fi grupaţi împreună, la fel cei adormiţi, menţionându-se deasupra fiecărui grup: vii sau adormiţi. Lângă numele de botez, se poate specifica „Ioan, bolnav” sau altă situație specială.

Ce se duce la Sf. Maslu

Denumirea de maslu provine din slavă: „maslo” înseamnă „untdelemn”. Se mai foloseşte și denumirea de „eleoungere”, care înseamnă „ungere cu untdelemn”. De asemenea, Sfântul Maslu este una din cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii Ortodoxe.

La Sfântul Maslu se duc următoarele: untdelemn, făină și lumânări. Prin Maslu, untdelemnul și făina dau începutul unei vieți noi, după vindecare sau spre vindecare. Pentru Sfântul Maslu vei avea nevoie de șapte lumânări, deoarece acestea sunt un simbol sfânt al plinătății darurilor Duhului Sfânt.

Foarte multă lume se întreabă cum se folosește uleiul de la Sfântul Maslu și care sunt efectele concrete. Există mai multe recomandări, în funcție de fiecare preot și biserică în parte.

Uleiul acesta se poate folosi atât intern, cât și extern. Se poate adăuga în mâncarea bolnavului sau se poate folosi la ungerea acestuia pe zonele afectate. Cu acest ulei se poate unge fruntea în semnul crucii, sau se poate plica pe răni sau pe membrele bolnave, ca o aflifie tămăduitoare. Află și ce semnifică deniile din Postul Mare.

Uleiul de la Sfântul Maslu se poate lua dimineața, pe nemâncate, ca un leac curat și vindecător. Dar în anumite situații se pot adăuga câteva picături și în mâncare.

Cel mai bine în acest este ca din făina de la Sfântul Maslu să se prepare o turtiță, iar uleiul să fie folosit în salată. Dacă alimentele de la Sfântul Maslu se folosesc la gătit, este bine să nu se pună carne. E important ca fiecare credincios să știe ce se scrie în pomelnicul de la Sf. Maslu.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Ce spune Dana Rogoz despre George Simion. Au învățat în același liceu, iar vedeta a fost martora unui moment surprinzător
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
observatornews.ro
Casele şi apartamentele s-ar putea ieftini, după ce vânzările au scăzut. Iancu Guda: "Cel puţin 10%"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Viteza maximă ideală cu care să conduci pe un drum național. Consumul de carburant scade cu 30%
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`