Mulți posesori auto vor să afle ce se schimbă de la 1 ianuarie 2025 pentru toți șoferii români! Noi legi și măsuri stricte îi vizează pe conducătorii auto, dar și pe cei care vor să obțină permisul de conducere. Iată ce modificări vor fi în Codul Rutier.
Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2025 pentru toți șoferii români!
De la 1 ianuarie 2025, intră în vigoare noi reglementări pentru șoferi, care vizează atât aspecte legislative, cât și administrative. Șoferii care încalcă legea vor primi amenzi mult mai mari, asta după ce sancțiunile auto vor crește de anul viitor. O noutate este aceea că orice cameră de bord ar putea deveni un instrument de sancționare. Dacă șoferii sunt surprinși încălcând regulile de circulație, autoritățile ar putea folosi aceste înregistrări ca probe.
O altă modificare se referă la șoferii depistați cu simptome care ar putea afecta condusul. Ei vor putea fi supuși unei evaluări psihologice obligatorii și se vor lua măsurile necesare, inclusiv suspendarea dreptului de a conduce. Tot de anul viitor, un nou document obligatoriu, certificatul RAR Autopas, devine necesar pentru tranzacțiile auto. Acest document este obligatoriu atunci când se vinde sau se cumpără o mașină.
Vestea bună este că de la 1 ianuarie, șoferii care dețin permis categoria B vor putea conduce motociclete, însă doar dacă îndeplinesc anumite condiții. Șoferul trebuie să aibă peste 24 de ani și să dețină permis de conducere categoria B de cel puțin 2 ani. Totodată, acesta trebuie să facă dovada că a absolvit un curs de instruire de minimum 10 ore în cadrul unei şcoli autorizate de conducere pentru vehiculele încadrate în categoria A, iar motocicleta trebuie să fie dotată cu o cutie automată și să aibă o capacitate cilindrică de maximum 125 cmc.
O altă reglementare se referă la candidații care susțin examenul auto. Aceștia nu vor mai fi obligați să dea proba teoretică doar în orașul de reședință, ci examenul poate fi susținut în orice oraș din țară.
Val de scumpiri pentru conducătorii auto
Șoferii români vor scoate mai mulți bani din buzunare de anul viitor, iar primele scumpiri vor fi la carburanți. Românii vor plăti mai mult și pentru asigurările auto, iar creșterile variază în funcție de zonele geografice. Majorarea tarifelor este de la 5% la 30%. În zona București-Ilfov, cele mai mici tarife de referință pot începe de la 1.844 de lei pentru o mașină cu putere mică, iar tarifele cele mai mari pot ajunge la 5.240 de lei pentru un vehicul cu o putere de peste 300 kW. În Capitală, în ultimele 6 luni ale anului 2024, tariful pentru mașinile cu putere mică a crescut cu aproape 9%, iar în cazul celor cu putere mare, cu peste 30%. Și în restul județelor din țară tarifele de referință pentru RCA au înregistrat creșteri semnificative. Cel mai mic preț începe de la 1.064 de lei, iar cel mai mare ajunge la 3.964 de lei.
Tot de anul viitor, va crește și impozitul pe mașină. Impozitul auto este calculat în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului. Codul Fiscal prevede o clasificare cu tipurile de autovehicule în funcție de capacitatea cilindrică, stabilind limitele pentru impozitare. Cu toate acestea, valoarea exactă a impozitului este stabilită la nivel local. Aceste reguli de calcul se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.
Cert este că anul 2025 vine cu schimbări importante pentru șoferii români. Vor intra în vigoare alte reguli în Codul Rutier, iar posesorii auto vor fi afectați de noi scumpiri.
Prostia persista ,nu știu decât sa schimbe tot timpul codul rutier și amenzi atit de la UE cit și de la Secaturile noastre de la conducerea tarii