Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce se pune pe tavă la moț – Ce obiecte trebuie să pregătim și ce semnifică fiecare

Ce se pune pe tavă la moț – Ce obiecte trebuie să pregătim și ce semnifică fiecare

10 mart. 2022, 11:20,
în Stiri si curiozitati

Mulți viitori părinți sunt curioși ce se pune pe tavă la moț. Acest lucru ține mai ales de imaginația și nivelul de creativitate al părinților. La tăierea moțului, se pot pune pe tavă diferite obiecte care să prevestească viitorul ales de bebeluș. Părinții se pot hotărî la mai multe obiecte, însă copilașul va trebui să aleagă doar trei! Acesta este un moment important pentru părinți și chiar pentru întreaga familie. De obicei, acest lucru se sărbătorește cu toate rudele apropiate, pentru a petrece după ce bebelușul își alege viitorul.

petrecere taierea motului

Acesta este un moment important pentru părinți și chiar pentru întreaga familie

Originile acestei sărbători

Deși, este foarte populară, tăierea moțului nu este o sărbătoare creștină. Ba mai mult, preoții o consideră chiar a fi un obicei păgân, un păcat.

Totuși, această datină a început încă de pe vremea geto-dacilor, dar a suferit destule schimbări până să se desfășoare așa cum o cunoaștem noi astăzi.

A început ca printr-o modalitate de a oferi un nume și de a tunde copilul. Tot atunci, înțeleptul bătrân al satului era chemat pentru a prezice viitorul copilului.

Legendele spun și că atunci când un băiat împlinea 1 an, exista un ritual care era făcut pentru a-i alunga frica și pentru a-l transforma într-un luptător curajos.

Se presupune faptul că Imperiul Rus a preluat prima dată acest obicei, unde doar băieții erau supuși „tăierii moțului”.

Totuși, deși această tradiție a suferit modificări de-a lungul timpului, semnificația sa a rămas aceeași ca și la rădăcini, și anume „tăierea” fricii copilului pentru viitor.

praitura cu lumanare de 1 an

Legendele spun și că atunci când un băiat împlinea 1 an, exista un ritual care era făcut pentru a-i alunga frica

Ce se pune pe tavă la moț – Ce obiecte aleg părinții

Alegerea obiectelor care se pun pe tavă la tăierea moțului, este fără dar și poate o activitate foarte distractivă pentru părinți. În timp, această tradiție și-a pierdut din autoritate, așadar nu mulâi oameni o iau atât de în serios. Nu mai există un „înțelept al satului” care să prezică viitorul copilului cu ajutorul zeilor, ci doar niște obiecte, iar bebelușul își va alege singur drumul în viață. Tocmai de aceea, tăierea moțului este acum mai mult o sărbătoare plină de amuzament și voie bună. De asemenea, reprezintă un bun prilej de a aduna toată familia împreună și de a-l sărbători pe cel mic.

Obiectele de pe tavă pot să difere în funcție de preferințele și domeniile în care profesează cei doi părinți. Dacă aceștia sunt artiști sau medici, este probabil ca pe tavă să se regăsească pensule, creioane, respectiv stetoscop sau seringi.

Așadar, nu există o regulă pentru ce așezăm pe tavă, ci rămâne la latitudinea părinților sau a rudelor apropiate.

Totuși, un lucru nu lipsește aproape niciodată de pe tavă, și anume banii. Fiecare părinte își dorește pentru copilul său o carieră care poate să-i asigure un viitor stabil din punct de vdere financiar.

bebelus caruia ii este taiat motul

Nu există o regulă pentru ce așezăm pe tavă, ci rămâne la latitudinea părinților sau a rudelor apropiate

Ce semnifică obiectele de pe tavă

Cel mai adesea, obiectele au o semnificație intuitivă. De exemplu, dacă copilul va alege banii, va avea o viață plină de belșug, fără grija banilor.

Dacă pe tavă se află o carte, iar acesta o va alege, copilul va fi educat. Cel mai probabil acesta va fi profesor sau scriitor. De asemenea, stiloul indică pasiunea pentru învățat, pentru școală și pentru scris.

Verigheta semnifică norocul în dragoste, iar alte bijuterii se arată ca simbol pentru bogăție.

Dacă pe tavă se află pensule, acuarele, și copilul le ridică, înseamnă că acesta va fi un artist talentat și foarte pasionat.

Desigur, pe tavă se pot regăsi și alte obiecte, precum ustensilele de la bucătărie, calculatoare, instrumente de muzică, oglinzi și multe altele.

Așadar, părinții curioși de ce se pune pe tavă la moț, trebuie să știe că totul depinde de imaginația și creativitatea lor. Nimic nu este imposibil atunci când vine vorba de această tradiție!

bebelus taierea motului

Cel mai adesea, obiectele au o semnificație intuitivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`