În situația în care te găsești în postura de a participa la o ceremonie de tăiere a moțului în calitate de naș sau de simplu invitat, este important să te informezi în prealabil despre acest tip de eveniment, deoarece are o semnificație aparte pentru proaspeții părinți. Desigur, deși este o tradiție destul de răspândită și practicată în multe familii, puține persoane cunosc cu adevărat semnificația tăierii moțului și ce se pune pe tava la moț băiat. Dacă dorești să te familiarizezi cele mai întâlnite obiceiuri la acest tip de ceremonie, te invităm să continui să citești.
Ce se pune pe tavă la moț băiat
Tăierea moțului este o tradiție care, în conformitate cu credințele populare, prevestește destinul unui nou-născut. Această ceremonie are loc la un de la nașterea copilului, fie la domiciliul nașilor, fie la cel al părinților și se desfășoară, în mod obișnuit, în prezența celor mai apropiați membri ai familiei. Datorită semnificației evenimentului, care constă în prevestirea viitorului bebelușului, această ceremonie nu este recunoscută de Biserică, fiind considerată o tradiție pagană. Cu toate acestea, tăierea moțului la băieți (sau ruperea turtei la fete) este o practică foarte populară, fiind ținută de nașii celui mic, denumiți și “părinți spirituali”, care au un rol fundamental.
La ceremonia de tăiere a moțului sau ruperea turtei, există o serie de obiceiuri și tradiții care au rămas nezdruncinate timp de generații întregi. Primul obicei presupune ca bebelușului să îi fie pusă în față o tavă cu diverse obiecte, din care acesta vă fi lăsat să aleagă doar 3. Astfel, acele lucruri pe care micuțul le atinge pentru prima dată îi vor ghida pașii în viață. De exemplu, dacă alege bani, se presupune că nu va întâmpina probleme financiare pe parcursul vieții. Prin acest obicei, simbolic, se crede că poate fi prevestit viitorului copilului. După aceea, se taie o șuviță de păr din capul copilului, simbolizând depășirea tuturor fricilor pe care micuțul le-ar putea avea în viață. În unele regiuni ale țării, această șuviță este păstrată până când copilul împlinește 7 ani, moment în care trebuie îngropată la rădăcina unui pom fructifer. În alte zone, șuvița este fixată cu ceară și păstrată până la maturizarea copilului.
Semnificația obiectelor alese de bebeluș
În cadrul ceremoniei, pe tavă trebuie plasate o serie de obiecte cu caracter simbolic. Se crede că aceste obiecte influențează destinul copilului, în ordinea pe care le atinge. Iată câteva exemple de obiecte și semnificația fiecăruia.
Carte – Dacă este aleasă, micuțul va avea toate calitățile necesare pentru a deveni profesor.
- Pix – Copilul va iubi școala și ar putea opta pentru o carieră în jurnalism.
- Chei de mașină – Se va descurca foarte bine în afaceri.
- Bijuterii – Simbolizează bogăția.
- Bani – Prevăd noroc în viață și avuție.
- Verigheta – Adaugă noroc în dragoste.
- Oglindă – Indică faptul că micuțul va iubi să se aranjeze și să arate cât mai bine.
- Ruj, rimel – Sugerază că va fi preocupat de stima de sine și de propria imagine.
- Icoană – Indică iubirea față de Dumnezeu.
- Stetoscop – Semnifică plăcerea de a-i ajuta pe cei din jur.
- Obiect muzical – Prezice o pasiune pentru muzică.
Acestea sunt cele mai importante obiecte care se pun pe tavă la moț băiat în cadrul ceremoniei de tăiere a moțului. Nașii sunt implicați în mod activ în fiecare ritual, și trebuie să participe la fiecare etapă a evenimentului. După parcurgerea tuturor acestor ritualuri, în mod obișnuit, se organizează o petrecere de tăiere a moțului (sau de ruperea turtei, în cazul fetițelor), la care participă cei mai apropiați membri ai familiei.