Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce se pune în țuică să se îngălbenească? Trucuri vechi și tehnici noi

Ce se pune în țuică să se îngălbenească? Trucuri vechi și tehnici noi

23 mart. 2022, 12:48,
Ștefan L. Condurache, în Stiri si curiozitati

Dacă vă întrebați ce se pune în țuică să se îngălbenească, răspunsul e că sunt multe substanțe ce pot da culoarea dorită. Există procese de fabricare prin urma cărora se poate dobândi acea culoare plăcută.

Chiar dacă în multe țări din occident, producerea alcoolului în propria casă reprezintă o ilegalitate, în România se poate cataloga ca fiind chiar o parte din multe tradiții și obiceiuri. După părerea și spusele celor mai mulți oameni, cele mai calitative tipuri de alcool de casă sunt cele ce au ca proveniență fructele.

Dar trebuie știut faptul că producerea de alcool se bazează pe un proces de transformare a zahărului din fructe cu ajutorul căldurii, pentru a forma etanol. Iar cele mai apreciate tipuri de țuică sunt făcute din prune, pere sau sfeclă. Chiar dacă distilarea fructelor nu are aceeași vechime ca și fermentarea vinului, multe persoane au intrat adânc în această practică.

sticla de tuica si pahare

Chiar dacă are o istorie relativ scurtă, alcoolul din casă a devenit un produs tradițional

Ce se pune în țuică să se îngălbenească? Strategii din bătrâni

În viziunea celor mai multe persoane care se întrec în această artă a distilării, există o idee clară asupra faptului că rachiul, țuica, palinca și horinca trebuie ținute în butoaie de lemn, chiar și cele mai bizare tipuri de țuică. Iar aici secretul ar fi că lemnul trebuie să fie unul de dud, alternativele posibile pentru cei ce nu îl au la dispoziție fiind lemnul de stejar sau damigenele de sticlă. Unde trebuie precizat faptul că acestea trebuie bine închise pentru a evita pătrunderea microorganismelor sau a impurităților ce ar putea deteriora calitatea băuturii.

Lemnul de dud este ingredientul ce se pune în țuică să se îngălbenească, dar este și cel ce oferă o aromă deosebită. În lipsa unui butoi de acest tip, bătrânii noștri au găsit mereu soluții. Se pot căuta crenguțe de dud, iar înainte de a le pune în damigeana, se curăță de coajă. O altă alternativă poate fi utilizarea unei crengi mai mari pe care o tăiem în 6 sau în 8, iar aceste bucățele le folosim fără probleme.

tablou in care apar prune si tuica galbena

Prunele fac o băutură excelentă grozavă

De altfel, în lipsa acestui lemn de dud, există posibilitatea folosirii de boabe de cafea întregi. Acestea vor oferi o aromă mai revigorantă, iar culoarea va trece cu timpul din incolor spre galben-maro. Unii oameni folosesc tehnici ceva mai complexe, ce au la bază folosirea unor sâmburi de prune pe care îi zdrobesc folosind un ciocan. Aceștia se lasă în recipientul închis ermetic cu țuica, iar apoi se așteaptă o perioadă de aproximativ 2 săptămâni pentru o macerare optimă a lor.

Folosirea coloranților alimentari. Avantajul științei

Cine dorește ca băuturile sale să poată concura cu cele din comerț, va sesiza că se obține destul de dificil culorile concurenței. Însă având în vedere condițiile în care ne aflăm, putem recurge și noi la ajutorul coloranților alimentari. Aceștia se prezintă drept substanțe ce oferă o culoare mai deosebită fără să afecteze în vreun fel gustul alimentelor și fac parte din tot ce se poate pune în țuică să se îngălbenească.

persoana toarna din damigeana in pahar

Băuturile făcute acasă sunt adesea adversari buni pentru cele din comerț

Și dacă ne gândim la ce se pune în țuică să se îngălbenească, răspunsul este brunul de caramel. Acesta este un colorant natural ce se poate găsi în magazine și fără să conțină amoniac sau sulfiți. De altfel, exisă și posibilitatea folosirii unui galben de lămâie, substanța principală este luteina, dar poate fi folosit și un galben de turmeric, iar din nume ne putem da seamă de originea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *