Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce se pune în aparatul de aerosoli? Află totul despre terapia cu aerosoli

Ce se pune în aparatul de aerosoli? Află totul despre terapia cu aerosoli

04 mart. 2022, 10:39,
în Stiri si curiozitati

Dacă nu știi ce se pune în aparatul de aerosoli, ai ajuns în locul potrivit. În articolul de astăzi, îți vom dezvălui totul despre terapia cu aerosoli.

Terapia cu aerosoli este utilă în tratamentul mai multor afecțiuni. Aceasta se realizează prin inhalarea unor substanțe binefăcătoare, sub formă de particule lichide sau solide. Important de reținut este că există două tipuri de aerosoli, și anume: aerosoli naturali și aerosoli artificiali. Cei naturali sunt aerosolii de la mare, din zonele digurilor sau aerosolii din păduri sau saline. În schimb, aerosolii artificiali sunt cei care intră în căile respiratorii cu ajutorul unor dispozitive ( numite nebulizatoare) și conțin substanțe medicamentoase, care contribuie la tratarea bolilor respiratorii (de exemplu, astm sau alergii).

o femeie care face aerosoli la mare

Există două tipuri de aerosoli, și anume: aerosoli naturali și aerosoli artificiali.

Ce se pune în aparatul de aerosoli?

În general, în aparatele de aerosoli se folosesc substanțe chimice bronhodilatatoare și descongestionante, cum sunt epinefrina (adrenalina), efedrina, atropina și steroizii. În cazul în care medicul consideră că este necesar, pot fi administrate sub formă de aerosoli și antibioticele.

Puțină lume știe, dar există trei categorii de dispozitive pentru aerosoli: MDI, nebulizatoare și DPI. MDI sunt acele dispozitive care oferă o doză fixă de medicamente, prin intermediul unui recipient aflat sub presiune. Acestea acționează eliberarea aerosolului prin apăsarea recipientului într-un suport bucal, însă unele pot fi acționate și prin respirație.

În ceea ce privește nebulizatoarele, acestea formează un aerosol prin mișcarea rapidă a unei soluții de medicamente, dispuse într-un rezervor de mici dimensiuni. Pentru fiecare tratament, pacientul este obligat să încarce rezervorul. Nebulizatoarele tradiționale cu jet utilizează un flux de aer comprimat sau oxigen, pentru a da naștere unui aerosol. Pe de altă parte, nebulizatoarele cu ultrasunete creează unde ultrasonice de înaltă frecvență, care sunt direcționate către soluția medicamentoasă. Mai există și nebulizatoarele cu plasă vibrantă, care împing medicamentele printr-o plasă fină, pentru a crea un aerosol.

Ultima categorie de dispozitive pentru aerosoli este reprezentată de DPI-uri. Aceste aparate generează un aerosol prin direcționarea fluxului inspirator al pacientului printr-o medicație de tip pudră din dispozitiv. Unele sunt preîncărcate, în timp ce altele trebuie să fie încărcate cu o capsulă cu medicamente sub formă de pudră pentru fiecare doză.

Toate aceste dispozitive sunt eficiente, însă doar atunci când sunt utilizate adecvat și când sunt recomandate de un medic.

un bebeluș care face aerosoli

În ceea ce privește nebulizatoarele, acestea formează un aerosol prin mișcarea rapidă a unei soluții de medicamente, dispuse într-un rezervor de mici dimensiuni.

Avantajele folosirii unui aparat cu aerosoli

Terapia cu aerosoli este recomandată în tratarea afecțiunilor pulmonare sau a celor din sfera ORL, contribuind la ameliorarea unor simptome precum respirația greoaie, tusea persistentă sau rinoreea.

Printre avantajele terapiei cu aerosoli artificiali se află efectele secundare reduse, în comparație cu alte tratamente medicamentoase. Acest lucru înseamnă că o astfel de terapie este indicată și copiilor de vârste foarte mici. De asemenea, terapia cu aerosoli utilizează cantități mici de medicamente, este ușor de administrat și nu este dureroasă. În plus, poate fi realizată din confortul propriei locuințe.

În timpul terapiei este necesar ca pacientul să aibă respirația liniștită, pentru ca medicația să se distribuie uniform în întreg aparatul respirator. Se stă pe scaun și cu spatele drept.

Din păcate, după o astfel de terapie, poți întâmpina senzația de gură uscată sau cea de gust neplăcut în gură, din cauza substanțelor inhalate. Aceste senzația nu sunt de lungă durată și dispar imediat după consumul unui pahar cu apă.


Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Anunț de ultimă oră de la ANM. Vremea se schimbă radical
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 mai 2025
20 mai 2025