Tinctura de valeriană ajută la afecțiunile sistemului nervos și cardiovascular. Este recomandată pentru agitație psihică, insomnie, nervozitate și tensiune psihică. Chiar și în zilele noastre, din ce în ce mai mulți oameni ajung la ea, în special pentru probleme legate de adormire, migrene frecvente și epuizare.
Valeriana este o plantă medicinală populară care a fost folosită de mult timp de către vindecătorii naturali, în principal pentru efectele sale pozitive asupra sistemului nervos și a somnului. Utilizarea tincturii este recomandată pentru agitație psihică crescută, tulburări de somn și insomnie, iritabilitate sau nervozitate.
Ce se poate trata cu tinctura de valeriană
Valeriana este o plantă medicinală cunoscut ca un adevărat sedativ natural datorită efectului calmant pe care îl au substanțele din structura sa. În acest scop este folosită de sute de ani sub diferite forme, iar una din ele este tinctura de valeriană.
Datorită substanțelor sale active, valeriana are un efect pozitiv asupra somnului favorizează adormirea naturală și relaxarea, favorizează relaxarea, reduce anxietatea și stresul și le atenuează simptomele, palpitațiile și ajută la reglarea tensiunii arteriale fluctuante.
Efectele valerianei pe scurt: are un efect sedativ asupra insomniei, tensiunii nervoase, oboselii nervoase și psihice; ajută la nevroze și nevrastenii, nevroze cardiace; reglează activitatea aparatului muscular al inimii; dilată vasele coronare; îndepărtează spasmele mușchilor netezi și are un efect benefic asupra problemelor stomacale și intestinale; reglează tensiunea arterială.
Pentru preparare tincturii ai nevoie de 20 de linguri cu pulbere de rădăcină de valeriană, pe care le poți pune într-un borcan de sticlă și peste care, mai apoi, torni 500 ml de alcool de 70°.
Închide ermetic borcanul și lasă la macerat timp de 14 zile, la loc cald, agitând zilnic recipientul de 4-5 ori. Se administrează câte o linguriță de tinctură, diluată în 100 ml de apă, de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Atenție la faptul că supradozajul poate duce la scăderea capacității de concentrare și lentoare mentală.
Persoanele care suferă de hepatită virală, toxică, metabolică, steatoză și ciroză hepatice, ulcer gastric și duodenal în forme avansate, gastrită hiperacidă, femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să consume această tinctură.
Măsuri de precauție și contraindicații
Valeriana este o plantă sigură pentru consum dar sunt necesare unele precauții pentru a evita eventualele efecte nedorite. Persoanele sănătoase trebuie doar să respecte doza zilnică recomandată, care poate varia în funcție de produsul folosit, mai precis de cât de concentrată este tinctura de valeriană. Administrată în doze mari, poate genera stări de somnolență sau hiperexcitabilitate, iar pe termen lung poate da dependență.
Nu este recomandată pacienților cu afecțiuni cronice ale ficatului sau rinichilor și nici femeilor însărcinate care alăptează. De asemenea, nu trebuie adminsitrată în paralel cu sedative, medicamente antidepresive sau hipnotice, medicamente pentru scăderea colesterolului și medicamente folosite pentru tratarea cancerului.
În cazul persoanelor pentru care nu există contraindicații, perioada sigură de administrare este cuprinsă între 4 și 8 săptămâni, fiind recomandat să se ceară și sfatul unui medic înainte de a începe o astfel de cură.
Trebuie să ai grijă cum administrezi tinctura de valeriană, pentru ca administrat pe termen lung poate crea dependență, iar renunțarea la tratament va fi dificilă pentru că vor apărea simptome de sevraj.