Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce se poate ascunde în spatele oboselii
Ce se poate ascunde în spatele oboselii

Ce se poate ascunde în spatele oboselii

12 dec. 2020, 12:58,
în Sanatate

A avea o scădere de formă în timpul iernii este destul de normal. Dar dacă oboseala este prea mare și vitaminele și cofeina nu sunt suficiente pentru a vă oferi un impuls de energie, este posibil să suferiți de ceva mai mult decât lipsa de odihnă. Iata care ar putea fi cauzele oboselii continue!

Când mergeți la medic pentru că vă simțiți neobișnuit de obosiți, acesta va lua in calcu: suprasolicitarea, recuperarea după o boală, administrarea anumitor medicamente.. Dar în 20% din cazuri, pot fi necesare alte examinări suplimentare, cum ar fi un test de sânge, de exemplu, pentru a căuta o cauză organică: o boală (virală, endocrină) care ar fi responsabilă de oboseala pe care o simtiti.

Este posibil să aveți nevoie de detartraj

Poate părea surprinzător, dar placa dentară (alcătuită mai ales din bacterii) obosește corpul, deoarece bacteriile se pot răspândi în plămâni sau în sânge. Mai mult, unii sportivi efectuează în mod regulat detartraj pentru a avea performanțe bune, potrivit Top Sante.

Care ar putea fi cauzele oboselii continue: s-ar putea să aveți lipsă de fier

Oboseala cauzată de anemie este rezultatul lipsei de celule roșii din sânge, care transportă oxigenul din plămâni către țesuturi și celule. Dacă vă simțiți slăbit și cu respirație scurtă, este posibil să suferiți de deficit de fier. Femeile aflate la vârsta fertilă sunt deosebit de sensibile la riscul de anemie, deoarece menstruația provoacă pierderi semnificative de fier. Sunteți deosebit de expuși riscului dacă suferiți de fibroame uterine, deoarece în acest caz perioadele menstruale sunt mai grele. Riscul de deficit de fier crește, de asemenea, la sarcini dese.

Aveți grijă, de asemenea, dacă alergati, deoarece impactul repetat al picioarelor de sol creează microtraumatisme care „sparg” celulele roșii din sânge.

Soluția: cereți medicului dumneavoastră un test de sânge pentru feritină, o proteină, care permite stocarea fierului.

Este posibil să aveți hipotiroidism

Când hormonii tiroidieni sunt slăbiți, activitățile de zi cu zi pot provoca oboseală. Prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism) accelerează metabolismul. Nu sunt suficienți hormoni (hipotiroidism) și metabolismul încetinește. În special în acest caz, persoana suferă (printre altele) de oboseală cronică și slăbiciune musculară. Dacă aveți și următoarele simptome: frig extrem, creștere în greutate datorită retenției de lichide, constipație și flux menstrual abundent, probabil că suferiți de hipotiroidism.

Soluția: consultați medicul pentru un control al tiroidei, inclusiv un test TSH. Într-adevăr, nivelul acestui hormon secretat de glanda pituitară (o glandă mică din creier) crește atunci când este necesar să se stimuleze hormonii tiroidieni. Uneori poate fi recomandată suplimentarea cu micronutrienți (iod, zinc, seleniu, vitamina D) sub supraveghere medicală.

Care ar putea fi cauzele oboselii continue: este posibil să aveți diabet

Mulți oameni, fără să știe, au diabet, iar oboseala este adesea unul dintre primele semne de avertizare (împreună cu setea). Acest lucru se datorează faptului că boala împiedică corpul să folosească zahărul în mod corespunzător, iar corpul nu are suficientă energie pentru a funcționa.

Soluția: asigurați-vă că evitați alimentele cu un indice glicemic ridicat, alegeți alimentele bogate în fibre și tăiați cât mai multe alimente procesate din meniuri. Apoi, faceti un test de masurare a zahărului din sânge. Dacă nivelul zahărului venos din sânge este mai mic de 1,10 g/l (6,0 mmol/l), nu există nici diabet, nici prediabet. Puteți aștepta între 1 și 3 ani pentru a repeta testul.

Este posibil să aveți hemocromatoză

Puțini oameni au auzit de această boală genetică. Spre deosebire de anemie, hemocromatoza se datorează unui exces de fier în sânge. Încetul cu încetul, fierul se acumulează în toate organele (ficat, pancreas, inimă, glande endocrine, articulații), provocând o mare oboseală în organism.

Soluția: Prea mult fier în sânge este detectat printr-un simplu test de sânge. Medicul cere un test de feritină, o proteină produsă de ficat, care este utilizată pentru a stoca fierul în organism. Dacă nivelul său este prea mare, ar putea însemna că aveți hemocromatoză. Singurul tratament este reprezentat de transfuzii regulate, deoarece prin 500 ml de sânge, pacientul pierde și 250 mg de fier.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cele mai sigure țări în caz de război. Sunt locuri de vis, dar greu de ajuns
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Nadia Comăneci și-a deschis buzunarele să primească uriașa sumă pe care o încasează de la statul român în 2025 ca rentă viageră
Playtech.ro
Vine vara în România, vor fi peste 28 de grade Celsius. ANM anunţă vreme ciudată în următoarea lună
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBA momentului în showbiz! S-au împăcat! După ce s-au certat la TV, au decis să uite tot, în Postul Paștelui: Am vorbit pe cameră
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`