Prima pagină » Actualitate » Ce se poate ascunde în spatele aprobatei legi Offshore. Mirel Palada, la BZI LIVE: „Nu ştiu ce se ascunde în spatele acestei întregi situaţii…?”
Ce se poate ascunde în spatele aprobatei legi Offshore. Mirel Palada, la BZI LIVE:

Ce se poate ascunde în spatele aprobatei legi Offshore. Mirel Palada, la BZI LIVE: „Nu ştiu ce se ascunde în spatele acestei întregi situaţii…?”

18 mai 2022, 17:58,
în Actualitate

Sociologul şi analistul Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului României, dar și coordonator în cadrul Casa de sondare Sociopol, a abordat în Platoul BZI LIVE astăzi, 18 mai 2022, despre ce se poate ascunde în spatele aprobatei legi Offshore.

Mirel Palada despre ascunzișurile aprobatei legi Offshore

Abordând subiectul noii legi aprobate Offshore, sociologul Mirel Palada a făcut câteva precizări importante.

„Se întâmplă trei chestii: 1. Încercarea guvernului de a limita efectele negative ale acestei crize, energetice, război, umanitară. Preţurile la alimente s-au dublat (la grâu, la cereale în general). Este foarte posibil să avem de a face cu mişcări masive de migraţie spre Europa dezvoltată. Acum, bineînțeles că vor fi mişcări de foame, nu pentru o viaţă mai bună.

2. Foarte important, subiectul energiei. Legea Offshore, pe care se chinuie de 5 ani de zile să o dea. Legea resurselor energetice; ce nu au făcut în 5 ani, au făcut în 2 săptămâni. Lupta pentru creşterea independenţei energetice, deşi nu avem tehnologică necesară suficient de performanţă. Întrebarea este, cum împarţi? Ce păstrează străinul şi ce păstrează statul? Statul se gândeşte că scoatem de la noi şi mai luăm de la ruşi.

E un pretext foarte bun. Aşa cum ştim ce nu se întâmplă cu adevărat în Ucraina, nu ştim cu adevărat care sunt toate detaliile din lege. Iar eu nu sunt chiar cel mai prost, dar tot nu pot ști ce se întâmplă cu adevărat acolo. Ca de obicei, România, îşi dă resursele cam pe de-a moacă. Dar acesta este doar punctul meu de vedere.

3. Este felul în care sistemul, sistemicii îşi dau seama că 2024 este la 2 ani diferenţă, unde avem 4 rânduri de alegeri. Avem o problemă. Anumite părţi din serviciile din sistem încep să îşi dea seama că situaţia e un pic cam umflată şi posibil să apară nişte candidaţi neplăcuţi sistemului, precum Codruta Kovesi. Această Codruța Kovesi prezintă şanse reale să câştige turul 2, de preşedinte al României. De asemenea, de câteva zile încoace sunt câteva învolburări pe scenă politică, pregătitoare pentru 2024. Absolut la întâmplare, în presa interesantă, unde se publică la comandă, avem nişte publicaţii unde odată la săptămână, apar nişte informații foarte interesante la adresa taberei Kovesi. Dincolo de acest subiect Kovesi, e subiectul general: Cine va fi următorul preşedinte al României? Este o pregătire, o canonadă a cursei electorale în care suntem fără să ştim”, a precizat sociologul Mirel Palada.

Efectele crizei provocate de războiul din Ucraina

Fostul purtător de cuvânt al Guvernului României consideră că cei mai afectați de această criză provocată de războiul din Ucraina, vor fi cei săraci.

„Este destul de posibil ca această criză marcată de o inflaţie oribilă, să continue un an, doi ani de zile şi să afecteze alegerile din 2024. Cum va afecta clasa politică? Criza nu afectează atat de mult clasa de mijloc. Clasa de mijloc nu e Bill Gates, nu e Țiriac. Dincolo de săraci, care oricum sunt cei mai afectaţi, criza îi afectează pe acei precari care se amăgesc că nu sunt precari. Dacă ai un BMW la mâna a doua, nu înseamnă că eşti în clasa de mijloc. E un strat aspiraţional al societăţii, care va fi lovit mai rău. Atât timp cât stai într-un salariu, nu eşti clasă de mijloc. Cu siguranță criza aceasta va afecta 70-80 % din populaţie, această structură de precaritate, care îşi închipuie că e clasa de mijloc. Într-o ţară săracă, dacă eşti la mijloc, păi automat şi tu eşti sărac.

Având în vedere sectorul acestei sărăcii, inflaţia e precum cancerul. Te mănâncă pe dinăuntru fără să îţi dai seama. Cancerul, ca şi diabetul te mănâncă pe dinăuntru. Inflaţia te face să crezi că ai surse şi resure, vin ăştia de la putere şi îţi spun că ai de toate, deşi tu ai preţuri foarte mari la alimente. Pentru Țiriac, aceste scumpiri sunt 1% din venituri, dar pentru un om normal înseamnă 40% din venituri. Pentru produsele de zi cu zi, totul s-a dublat. Iar asta este oribil.Iar lumea va fi din ce în ce mai speriată, apoi din ce în ce mai furioasă.

Bineînţeles că toţi or să vină şi să zică, nu noi suntem de vină, cu puţin. Putin va fi ţapul ispășitor, poate vreo jumătate de an, însă după aceea, furia oamenilor se va îndrepta spre liderii politici”, a menționat Mirel Palada.

Reamintim că sociologul Mirel Palada a fost invitat în cadrul unei noi emisiuni-dialog BZI LIVE plecând de la România şi lumea, pe fondul declanşării Războiului din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024