Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce se mănâncă de Revelion. Tradiții și superstiții culinare

Ce se mănâncă de Revelion. Tradiții și superstiții culinare

18 dec. 2023, 09:37,
în Stiri si curiozitati

Multe persoane vor să afle ce se mănâncă de Revelion. Noaptea dintre ani este încărcată de magie, de tot felul de credințe și convingeri, de ritualuri și superstiții. Pentru a le merge bine în Noul An, mulți sunt atenți la ce pun pe masă, la cum se îmbracă și au grijă să nu le lipsească anumite feluri de mâncare, aducătoare de belșug și prosperitate. Iată câteva tradiții și superstiții culinare.

Ce se mănâncă de Revelion

În noaptea dintre ani, multe persoane sunt atente la ce pun pe masă. Pe lângă ținută, machiaj, coafură sau manichiură, doamnele și domnișoarele au grijă să nu lipsească anumite preparate culinare de pe masă.

Se spune că este bine să consumăm pește de Rvelion. Așa cum peștele înoată prin apă, așa vom înota prin toate necazurile și problemele din anul următor. Peștele este primul aliment ce trebuie consumat în noaptea dintre ani.

De asemenea, o altă superstiție culinară legată de mâncarea de Revelion este cea despre struguri. În noaptea dintre ani trebuie să mâncăm 12 boabe de struguri și să ne punem o dorință după fiecare bob mâncat.

La 12 noaptea toată lumea bea un pahar de șampanie, însă puțini sunt cei care știu că acesta se bea până la final pentru a avea parte de belșug în Noul An și pentru a se îndeplini toate dorințele. Pe lângă aceste superstiții culinare, există și superstiții legate de vestimentație sau de anumite practici. Din casă nu trebuie să lipsească vârscul pentru a avea parte de iubire și trebuie să purtăm ceva roșu în noaptea dintre ani pentru a fi feriți de rele și a avea noroc.

Rețeta unui preparat savuros pentru masa de Revelion

În noaptea dintre ani nu trebuie să lipsească de la masă un pește delicios făcut la cuptor. Pentru acesta vom avea nevoie de un păstrăv, 300 ml de suc de roșii, 100 ml de vin alb, 3 căței de usturoi, 1 lingură de oțet, 1 lingură de zahăr, 2 linguri de ulei, chimen, busuioc și sare.

Păstrăvul se curăță și se spală foarte bine apoi se taie capetele. Se lasă peștele la scurs pe un grătar. Se presară la interior și exterior sare și piper și se lasă la odihnit timp de 15 minute. După aceea se curăță usturoiul și se taie felii apoi se pun într-o tigaie cu un pic de ulei încins. Când usturoiul capătă o culoare ușor maronie, se toarnă vinul în tigaie și se lasă până când ajunge la punctul de fierbere.

Peste vin se pune și sucul de roșii și se mai lasă la fiert timp de 5 minute. Se adaugă busuiocul uscat, chimenul, zahărul și lingura de oțet apoi se potrivește gustul cu sare și piper. Se amestecă și se ia de pe foc.

Peștele se pune într-o tavă pentru cuptor, iar deasupra se toarnă sosul. Se pune peștele la cuptor și se lasă până când se gătește la interior și la exterior. Când este gata, se scoate peștele și se lasă un pic la răcit apoi se servește cu mămăligă.

În noaptea dintre ani nu trebuie să lipsească de la masă câteva bucate aducătoate de belșug, noroc și prosperitate. Multe gospodine țin cont de tradițiile legate de Revelion pentru a avea parte de toate cele bune în Noul An și pregătesc adevărate delicii culinare.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`