Prima pagină » Culinar » Ce se mănâncă de Crăciun
Ce se mănâncă de Crăciun

Ce se mănâncă de Crăciun

25 dec. 2019, 09:55,
în Culinar

Masa de Crăciun este foarte importantă pentru multe popoare şi în general reuneşte reţete tradiţionale, specifice ţării respective, dar reprezintă şi respectarea anumitor cutume religioase. Să facem o călătorie culinară pe la mesele încărcate cu bucate felurite, în funcţie de cum a păstrat fiecare datină locului:

În cele 50 de zile de post care preced Crăciunul, sărbătorit în stil vechi pe 6 ianuarie, armenii păstrează obiceiul unui post vegetarian, dar care include uneori şi peşte sau fructe de mare.

Masa de Crăciun propriu-zisă, deşi nu include preparate din carne, are o varietate de mâncăruri delicioase, printre care fructe uscate şi proaspete, brânzeturi, măsline, nuci şi seminţe. Se servesc mai multe tipuri de peşte şi mâncăruri pe bază de legume şi cereale integrale, cum ar fi pâinile numite cheoreg sau peda. Se mai serveşte o budincă specială de Crăciun, ce poartă numele de Anushabour.

Cele mai comune mâncăruri care se găsesc la fiecare masă armeana în seara de Ajun sunt peştele prăjit, salată verde şi spanacul. Se servesc în general după slujba religioasă la care participa toţi membrii familiei.

Austria

La fiecare piaţă de Crăciun austriaca vei găsi de cumpărat prăjituri mici, tradiţionale, numite kekse fără de care sărbătorile nu ar fi complete.
Bucătăria austriacă este asemănătoare celei germane, iar mâncărurile servite de Crăciun includ crap prăjit, tort Sacher şi prăjiturele numite lebkuchen şi sterne. Se servesc de asemenea preparate din carne de gaşcă, şuncă, dar şi deserturi cum ar fi mousse-ul de ciocolată.

Şniţelul vienez este de asemenea o mâncare apreciată ce se face din carne de vită şi este acoperit într-o crustă crocantă de pesmet. Este prăjit în unt şi se serveşte cu o garnitură din lămâie, anşoa, capere şi puţin pătrunjel, alături de cartofi copţi cu chimen.

Şniţelul perfect este pe cât de lat posibil şi subţire şi trebuie să acopere întreaga farfurie. Pentru a obţine aceste proporţii, se foloseşte un ciocănel de lemn cu care se bate bine carnea pe ambele părţi, până devine aproape transparenta.

Australia

Masa de Crăciun în Australia este destul de asemănătoare celei din Anglia. Cu toate acestea, pentru că se sărbătoreşte în miezul verii, multe mâncăruri cum ar fi cele cu şuncă, pui şi curcan sunt servite în general reci. Grătarele reprezintă o altă modalitate de a fugi de căldura emisă de cuptor.

Se mănâncă fructe de mare şi peste, iar la desert Pavlova, un fel de bezea cu fructe de sezon, cum ar fi mango sau cireşe. Ca o influentă italiană, la masa australienilor se găseşte şi Panettone, un fel de cozonac pufos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`