Deși au existat peste 40 de întâlniri la ce mai înalt nivel China-Rusia, cea care are loc acum pe parcursul a două zile este cu siguranță cea mai importantă. Cu ce intenții vine Xi Jinping la Moscova? Ce îi va cere acesta lui Vladimir Putin? Ce este pregătit să ofere liderul Federației Ruse? În ce direcție se poate schimba istoria dramatică pe care o traversăm?
Se fac speculații de tot felul. Cele mai șocante sunt lansate de pe malul Potomacului. Speculațiile sunt în același timp alarmiste. Cum că între Moscova și Beijing se trasează în aceste zile o axă a răului. Iar China va consimți să furnizeze Rusiei echipamentele militare necesare pentru succesul războiului pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei. La schimb, Moscova va susține fără rezerve demersurile expansioniste ale Beijingului în Marea Chinei de Sud și anexarea Taiwanului, probabil nu pe cale pașnică. Sunt oare motivate aceste semnale de alarmă? O primă încercare de răspuns o putem face pornind de la o premieră absolută. Un amplu articol publicat în ziarul „Zhenmin Jibao” sub semnătura lui Vladimir Putin. Acesta face un bilanț al relațiilor pozitive dintre cele două state, începând cu cele economice. Și, oricât ar părea de straniu, măsoară rezultatele nu în vreuna dintre monedele celor două state, ci în dolari. Obiectivul urmărit ar fi ca, până în 2024, volumul schimburilor comerciale să atingă 200 de miliarde de dolari. Poate că pentru Federația Rusă e mult, pentru că PIB-ul acesteia este doar la nivelul PIB-ului Italiei. În mod cert însă, pentru China e puțin. În a doua parte a articolului, Putin se referă la războiul din Ucraina, care, așa cum susține, ar fi fost provocat și alimentat de Occident. Nu uită să precizeze că Federația Rusă vrea să încheie un tratat de pace. Și că Moscova apreciază eforturile făcute de China în acest sens.
Cum am putea să traducem aceste ultime considerente formulate de Putin? Obiectiv vorbind, într-un singur fel. Liderul Federației Ruse știe – și așa este și normal – cu ce intenții vine la Moscova Xi Jinping. Întotdeauna la întâlnirile care au loc la un asemenea nivel, în prealabil este elaborat un punctaj al discuțiilor. Cel mai important obiectiv urmărit de ambele state este resetarea relațiilor internaționale. În sensul abandonării sistemului de putere unipolar adjudecat de Statele Unite și trecerii la un regim multipolar sau, dacă nu se poate, măcar bipolar. Din această perspectivă, putem afirma cu certitudine că Rusia și China au un obiectiv comun. Dincolo de cel al cooperării economice, măsurată în dolari americani.
Ce mai știm este că Xi Jinping, după ce a dat o lovitură diplomatică de mari proporții, reconciliindu-i pe iranieni cu saudiții, se pregătește în mod asiduu să forțeze încheierea unui armistițiu sau chiar a unui tratat de pace legat de situația din Ucraina. Tocmai în acest scop, Beijingul a elaborat faimosul plan de pace în 12 puncte. Cu care până în prezent cele două părți implicate, Federația Rusă și Ucraina, nu au fost de acord. La fel cum nici Washingtonul nu împărtășește strategia de pace desenată la Beijing. Dar China va insista în acest sens. Chiar dacă la acest capitol Moscova este în defensivă, așa cum reiese din conținutul articolului semnat de Vladimir Putin.
După acest demers, care se desfășoară acum în capitala Federației Ruse, va urma cu siguranță și o inițativă diplomatică de mare anvergură pe lângă liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Din acestă perspectivă, convorbirile de la Moscova reprezintă doar primul act al unei piese istorice care se joacă în aceasă primăvară.
În concluzie, pariez fără teama de a greși că: 1.China nu va înarma Federația Rusă; 2. Xi Jinping va insista ca Rusia să accepte cele mai importante puncte din planul de pace al Chinei; 3. Relațiile economice dintre cele două state precum și relațiile politice se vor consolida, dar în niciun caz nu va exista o axă Moscova-Beijing, eforturile Chinei concentrându-se asupra unor alianțe mai largi cu state relativ independente față de Washington; 4. China nu defășoară în prezent acțiuni ostile Washingtonului, alianței NATO sau Uniunii Europene.