Prima pagină » Informații utile » Ce se întâmplă în organismul tău când mănânci brânză cu mucegai?

Ce se întâmplă în organismul tău când mănânci brânză cu mucegai?

05 aug. 2024, 10:31,
în Informații utile

Diversele sortimente de brânză cu mucegai reprezintă un adevărat deliciu pentru fanii brânzeturilor însă unele persoane resping brânzeturile cu mucegai din cauza mirosului pe care îl au.

Brânza cu mucegai include două mari categorii, cele care au doar o crustă de mucegai la suprafață, precum Brie, Camembert și Nuechatel și cele care sunt brăzdate de mucegai în interior, cu o culoare de mucegai verde albăstrui, adică Bleu Des Causses și Roquefort.

Ce se întâmplă în organismul tău când mănânci brânză cu mucegai?

Brânzeturile cu mucegi sunt bogate în bacterii lactice care aduc beneficii mari în tubul digestiv. Brânzeturile cu mucegai consumate cu probiotice contribuie la echilibrul florei tubului digestiv și în același timp stimulează sistemul imunitar de la nivelul intestinului subțire.

Penicilina este una dintre substanțele care se regăsește în brânza cu mucegai. Aceasta este indicată în infecţii precum: faringită, amigdalită, endocardită bacteriană, sifilis sau bronşită.

Spermidina, un compus care apare în brânza albastră (blue cheese), dar şi în boabele de soia, ficatul de pui, mazăre, porumb și crustacee, se pare că ar reduce tensiunea arterială, prevenind afecțiunile cardiace. Specialiştii trag un semnal de alară și spun să nu consumăm mai mult de 30 de grame pe zi deoarece conținutul bogat de grăsimi poate afecta organismul.

Spermidina din brânza cu mucegai a arătat o scădere a tensiunii arteriale și o incidenţă redusă a bolilor de inimă. Brânza cu mucegai poate declanşa alergii, împreună cu parmezanul, brie sau camembert pot determina alergii la penicilină prin prisma conținutului ridicat de tiramină, substanță obținută în urma fermentației.

Brânza cu mucegai se consumă între mese, nu cum obișnuiesc francezii după masă. Motivul este că brânzeturile prin conținutul lor de grăsimi îngreunează digestia alimentelor consumate anterior.

Cu ce se mănâncă această brânză?

Se spune că brânza cu mucegai a apărut dintr-o greșeală. Conform unei legende, un cioban a mers într-o peșteră și a mâncat la prânz brânză de oaie cu pâine. A lăsat-o acolo, iar câteva luni mai târziu a găsit-o cu mucegai pe ea. Gustând-o, și a dat seama că este delicioasă. În prezent, cea mai cunoscută brânză cu mucegai este brânza cu Roquefort.

Brânza cu mucegai poate fi consumată alături de nuci, struguri, rodii, poate fi asociată și cu pâine sau biscuiți sau poate fi lăsată să se topească pe paste ori pe carnea făcută la grătar.
Acest tip de brânză cu gustul mai puțin picant se asociază cu diferite tipuri de vinuri albe, în timp ce variantele picante se recomandă să fie servite cu vinuri roșii.

În ceea ce privește clasica și eleganta Brie poate fi un aperitiv sofisticat, un ingredient pentru rețete sau chiar un desert. O puteți include în platouri cu brânzeturi, o puteți înveli în aluat de foietaj și o puteți coace în minipateuri, o puteți adăuga în sandvișuri sau o puteți servi simplă lângă fructe proaspete sau din compot. Brânza mucegăită Brie este bună la tempetarura camerei, așă că scoateți-o din frigider cu 20-25 de minute înainte să o folosiți.

De asemenea, brânza cu mucegai este indicată pentru a menține inima sănătoasă, dar trebuie să fiți atenți la cantitate, mai ales dacă vă doriți să slăbiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024