Prima pagină » Sanatate » Ce se întâmplă în organism atunci când renunți la zahăr. Metoda recomandată pentru a-l elimina din dieta ta
Ce se întâmplă în organism atunci când renunți  la zahăr. Metoda recomandată pentru a-l elimina din dieta ta

Ce se întâmplă în organism atunci când renunți la zahăr. Metoda recomandată pentru a-l elimina din dieta ta

30 iul. 2024, 15:20,
BZI.ro, în Sanatate

Studiile arată că reducerea consumului de zahăr cu puțin peste două lingurițe pe zi poate întineri organismul. Universitatea din California a descoperit că eliminarea a 10 g de zahăr pe zi – echivalentul a două biscuiți digestivi cu ciocolată sau patru bucăți de ciocolată cu lapte – poate întoarce ceasul biologic al unei persoane cu 2,4 luni, potrivit The Telegraph.

Studiul a arătat că persoanele care consumă mai puțin zahăr sunt biologic mai tinere, indiferent de vârsta lor cronologică.

Cercetătorii au examinat obiceiurile alimentare a 342 de femei cu vârsta medie de 39 de ani și au prelevat mostre de salivă pentru a le măsura vârsta biologică. ADN-ul unei persoane acumulează în timp „etichete” chimice care indică ritmul de îmbătrânire. Mai multe etichete sugerează o îmbătrânire mai rapidă și o vârstă biologică mai înaintată.

Rezultatele au arătat că o dietă sănătoasă încetinește ritmul intern al îmbătrânirii, dar zahărul are un efect negativ chiar și în contextul unei diete echilibrate. Fiecare gram de zahăr adăugat a fost asociat cu o creștere a vârstei biologice.

Puneți deoparte digestivele cu ciocolată

Dr. Barbara Laraia de la Universitatea Berkeley din California a explicat: „Modelele epigenetice par a fi reversibile, astfel că reducerea cu 10 grame a zahărului adăugat pe zi ar putea întoarce ceasul biologic cu 2,4 luni, dacă această reducere este menținută.”

„Concentrarea pe alimente bogate în nutrienți esențiali și sărace în zahăr poate motiva oamenii să mănânce mai sănătos pentru a trăi mai mult.”

NHS recomandă ca adulții din Marea Britanie să nu consume mai mult de 30 de grame de zahăr liber pe zi, aproximativ echivalentul a șapte cuburi de zahăr. În medie, femeile din studiu consumau 61,5 g de zahăr pe zi, cu unele consumând până la 316 g zilnic. Un baton de ciocolată cu lapte conține aproximativ 25 g de zahăr adăugat, iar o cutie de cola are circa 39 g.

Cercetătorii au comparat dietele femeilor cu o dietă mediteraneană bogată în alimente antiinflamatoare și antioxidante și cu o dietă legată de un risc mai scăzut de boli cronice. De asemenea, au evaluat nivelurile de nutrienți importanți, precum vitaminele A, C, B12 și E, folatul, seleniul, magneziul, fibrele alimentare și izoflavonele.

Aderența la aceste diete a fost asociată cu o vârstă epigenetică mai mică, dieta mediteraneană având cea mai puternică legătură.

Cercetătorii au constatat că aportul de zahăr a fost asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice, chiar și în contextul unei diete sănătoase. Dr. Dorothy Chiu de la UC San Francisco a afirmat că „dietele studiate se aliniază recomandărilor pentru prevenirea bolilor și promovarea sănătății, subliniind importanța nutrienților antioxidanți și antiinflamatori.”

Consumul excesiv de zahăr este cunoscut pentru că duce la diverse afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2, obezitate și carii dentare. Studiul ajută la explicarea modului în care zahărul contribuie la aceste probleme, evidențiind impactul său asupra îmbătrânirii epigenetice și, implicit, asupra sănătății și longevității.

Cercetarea a fost publicată în revista Jama Network Open.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *