Prima pagină » Local » Ce se întâmplă în corpul femeii la menopauză? Dr. Simona Mogoș, medic endocrinolog: „Femeia trece printr-o perioadă delicată” – VIDEO

Ce se întâmplă în corpul femeii la menopauză? Dr. Simona Mogoș, medic endocrinolog: „Femeia trece printr-o perioadă delicată” – VIDEO

01 nov. 2022, 16:25, 1 ,
în Local

Dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre modificările care au loc în corpul femeii odată cu instalarea menopauzei. Ce se întâmplă în această perioadă delicată și cum pot fi explicate schimbările emoționale?

Menopauza se referă la încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini, adică estrogen și progesteron, cât și a funcției ovulatorii. De asemenea, menopauza reprezintă absența, timp de un an, a mentruației.

Menopauza debutează, de regulă, odată cu vârsta de 40 de ani. Înainte de această vârstă, se consideră că menopauza este prematură. De altfel, cazurile femeilor care au menstruație și după 55 de sunt de urmărit, deoarece există risc de hiperplazie de endometru și cancer de sân.

Ce se întâmplă în corpul femeii la menopauză? Dr. Simona Mogoș: „Cogniția, comportamentul, stările emoționale sunt influențate, până ce apare obișnuința creierului la cantități scăzute de extrogeni”

Odată cu instalarea menstruației și încă din perioada de premenopauză, femeia se confruntă cu stări din cele mai diverse. Acest lucru este explicat prin faptul că organul gândirii și al conștiinței, creierul, duce o lipsă de hormoni estrogeni, favorabili din foarte multe puncte de vedere. Astfel că, atât cogniția, comportamentul, cât și stările emoționale sunt influențate de obișnuința creierului la cantități din ce în ce mai scăzute de extrogeni, până ce aceștia dispar.

„Femeia trece printr-o perioadă delicată odată cu instalarea menopauzei și în perioada de premenopauză, pentru că creierul ei a fost amprentat de estrogeni. Și atunci există această obișnuință a creierului la porția zilnică de hormoni extrogeni, care sunt favorabili din foarte multe puncte e vedere, nu doar felul în care ne prezentăm estetic când pleacă estrogenii. Dar și cogniția, comportamentul, stările emoționale sunt influențate până ce apare o rearanjare sau obișnuința creierului la cantități din ce în ce mai scăzute de estrogeni, până la dispariția acestora.”, a declarat medicul Simona Mogoș, pentru BZI LIVE.

Astfel, medicul a explicat că pot apărea modificări la nivel osos și modificări emoționale. La menopauză, femeia devine mai sensibilă, nu se mai odihnește bine sau are bufeuri. Din fericire, pentru a ameliora această situație de tranziție, se recomandă schimbarea stilului de viață și, dacă este necesar, se prescriu medicamente.

„Apar modificări nu doar la nivel osos, ci și modificări emoționale. Femeia devine mai sensibilă, poate să nu se odihnească bine, are acele tulburări vaso-motorii numite bufeuri, valuri de căldură, care sunt destul de penibile, mai ales pentru persoanele care sunt obișnuite să lucreze în public și se înroșesc dintr-odată, sunt puse într-o situație destul de delicată. Și atunci, ele trebuie îndrumate către un tratament corespunzător, pentru a ameliora situația de tranziție în care se află cu schimbarea stilului de viață obligatoriu, care este esențială și, bineînțeles, acolo unde este cazul, de intrat cu terapie medicamentoasă.” , a adăugat medicul.

Dr. Simona Mogoș, despre suplimentele pentru menopauză: „Este bine ca unele femei să se ferească de orice preparat care are efect de estrogen”

Medicul Simona Mogoș trage un semnal de alarmă în ceea ce privește suplimentele pentru menopauză, fie ele și naturiste. Deși nu sunt dăunătoare, acestea nu sunt indicate femeilor care au suferit un infarct, un accident vascular cerebral ori au o boală trombo-embolică.

„Este foarte important ca în orice afecțiuni să cerem ajutorul unei persoane specializate, fiecare are rolul lui. Există multe reclame care ademenesc femeile să își ia suplimente de origine vegetală, care, în majoritate vin din sol. Dacă acestea nu sunt dăunătoare, în mare parte, este bine să se știe că femeile care au accidente trombo-embolice, care au avut infarct ori AVC-uri sau, cum am spus, boală trombo-embolică, nu doar la nivelul membrelor inferioare, este bine să se ferească de orice preparat care are efect de estrogen. Pentru că un exces de estrogen și progesteron, în condițiile acestea, poată să ducă la alt accident trombo-embolic.”, a precizat medicul Simona Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025