Se apropie perioada Sărbătorilor de iarnă și mulți români adoră produsele tradiționale consumate alături de o saltă de varză murată. Tocmai de aceea, mulți se întreabă ce se întâmplă în corp atunci când mănânci varză murată.
Consumul de alimente fermentate, printre care și varză murată, poate fi benefic pentru sănătatea digestivă. Dovezile arată foarte clar că acest aliment poate susține sănătatea intestinală și poate avea alte beneficii pentru organism.
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci varză murată
Varză murată este o sursă de bacterii lactice care pot susține sistemul imunitar și pot reduce inflamația. Într-un studiu clinic s-a investigat efectul verzei pasteurizate sau nepasteurizate asupra microflorei intestinale a 34 de persoane cu sindromul intestinului iritabil (IBS).
Persoanele din ambele grupuri au avut o reducere semnificativă a severității simptomelor VRS. Cu toate acestea, numai cei care au consumat varză nepasteurizată au prezentat modificări ale microflorei intestinale.
Prin urmare, efectele pozitive ale verzei murate asupra sănătății intestinului și a îmbunătățirii HR se pot datora prebioticelor prezente în mod natural în varză, dacă nu chiar mai mult decât culturilor bacteriene asociate cu procesul de fermentare.
Pentru ca varza murată să iasă perfect este important ca verzele să fie bine acoperite cu saramură. Pentru a face acest lucru este nevoie de o greutate care să apese verzele. Pentru asta, poți împroviza cu ajutorul unei cărămizi, pe care să o speli bine și să o pui într-o pungă curată. După ce pui capacul butoiului, acesta este dus în cămară sau beci, unde este mai răcoros.
Varză murată, beneficii pentru organism
O revizuire a studiului a concluzionat că alimentele fermentate, cum ar fi varza, pot promova o mai mare diversitate a bacteriilor intestinale și pot proteja împotriva inflamației. Unele studii pe animale sugerează că efectul antiinflamator al verzei murată se poate datora producției reduse de oxid nitric.
Varza murată poate afecta sistemul imunitar și poate ajuta la reglarea funcției imunitare într-o varietate de moduri. Microbii și compușii din varza creață pot activa diverse aspecte ale imunității în organism. Unii cred că acest lucru se poate datora modului în care procesul de fermentare îmbunătățește varza.
Varza acră este bogată în vitamine antioxidante C și E. De asemenea, conține compusul vegetal kaempferol. În studiile de laborator, oamenii de știință au descoperit că kaempferolul poate proteja împotriva daunelor oxidative prin eliminarea radicalilor liberi, care sunt molecule instabile și foarte reactive care pot provoca inflamații.
Anumite bacterii lactice din varza crează acid linoleic conjugat. Studiile pe animale arată că această bacterie poate ajuta la protejarea împotriva cancerului și a aterosclerozei. Ateroscleroza apare atunci când arterele se îngustează și se întăresc din cauza acumulării de plăci.
Studiul mai oferă îndrumări cu privire la cantitatea de varză murată pe care trebuie să o consumați pentru beneficii maxime pentru sănătate. Participanții au consumat 75 de grame de varză pe zi.
Oamenii pot începe cu 1 lingură de varză murată zilnic și pot ajunge la cantități puțin mai mari.
Astfel, oamenii vor ști ce se întâmplă în corp atunci când mănânci varză murată.