Ce se întâmplă de luni cu elevii! Revin sau nu la școală: „Nu știm ce va fi” – GALERIE FOTO

10 iun. 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Un nou protest al profesorilor s-a desfășurat ieri, în București, 20.000 de persoane venite din toată țara fiind prezente în fața Guvernului. Tot ieri au avut loc negocieri cruciale între sindicaliști și guvernanți. Cu toate acestea, situația a rămas neschimbată. Elevii nu știu dacă mai revin sau nu la școală

Zilele următoare urmează să se ia o decizie finală, oficială, în ceea ce privește sfârșitul grevei din învățământ. Până în momentul de față, sindicaliștii au respins toate ofertele și memorandumurile înaintate de Guvern. De asemenea, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunţat că încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până pe data de 13 iunie. În acest context, probele orale ale examenului de bacalaureat vor avea loc în perioada 14 – 23 iunie. Deocamdată, calendarul pentru probele scrise la clasele a VIII-a și a XII-a nu se modifică.

Revin sau nu elevii la școală

Până la următoarele discuții, situația din sistem rămâne incertă. Elevii nu știu dacă luni vor reveni sau nu la școală.

„Nu se ştie ce va fi luni, trebuie să ne consultăm cu membrii de sindicat”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iaşi.

Ce s-a întâmplat la ultimele negocieri

Ultima ofertă a Executivului a constat în acordarea unei majorări de 45 la sută de la 1 ianuarie 2024. Mai mult, câte 1.500 de lei ar urma să fie acordați în fiecare an, până în 2027, pe data de 5 octombrie, când se aniversează Ziua Internațională a Educației. În plus, guvernanții promit majorări salariale etapizate.

Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni, un număr de 134.007 membri de sindicat, respectiv 86,93 la sută din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie. Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *