Prima pagină » Actualitate » Ce se întâmplă de astăzi cu bolnavii şi suspecţii de COVID-19 – VIDEO
Ce se întâmplă de astăzi cu bolnavii şi suspecţii de COVID-19 - VIDEO

Ce se întâmplă de astăzi cu bolnavii şi suspecţii de COVID-19 – VIDEO

21 iul. 2020, 10:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Premierul Ludovic Orban a anunțat ce se întâmplă de astăzi cu bolnavii şi suspecţii de COVID-19 care au ieşit din spital la cerere sau care nu s-au internat deloc. Ludovic Orban a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică bazele de date ale pacienţilor, iar informaţiile vor ajunge la poliţişti care îi vor căuta pe aceştia şi îi vor readuce la spital.

Potrivit informațiilor oficiale, aproximativ 1.000 de oameni infectaţi cu coronavirus s-au externat în ultimele două săptămâni din spitale şi peste 3.600 de persoane au refuzat efectiv internarea.

Toate aceste persoane infectate cu COVID-19 vor fi căutate de oamenii legii, pentru a se ști care este starea lor de sănătate și să fie întrebaţi dacă doresc să se interneze.

Ce se întâmplă de astăzi cu bolnavii şi suspecţii de COVID-19: Tratarea la domiciliu

Premierul Ludovic Orban a menționat că Direcțiile de Sănătate Publică va trimite toată baza de date cu aceşti bolnavi la Ministerul de Interne, împreună cu datele de contact ale acestor persoane.

„Pentru toate aceste persoane se va institui tratarea la domiciliu, persoanele care vin la spital cu simptome vor fi internate 48 de ore, iar după aceea, izolarea la domiciliu. Vom putea impune izolarea la domiciliu pentru cei care au intrat în contact cu persoane infectate”, a precizat Ludovic Orban.

În ultimele două săptămăni, autorităţile statului nu au mai avut posibilitatea legală pentru a institui carantina şi izolarea pentru persoanele infectate cu coronavirus sau suspecte de COVID-19.

Legea canatinării și izolării, aplicabilă de astăzi

De astăzi, intră în vigoare noua lege a carantinării și izolării, în baza căreia autorităţile vor avea pârghia legală pentru a-i izola sau pune în carantină pe cei care sunt confirmaţi cu coronavirus sau suspecţi de a fi contractat Sars CoV-2.

„Vom introduce măsura carantinării zonale. Va trebui să pregătim actele normative. Astăzi am decis să particip la ora 11 la reuniunea colegiului Ministerului Sănătății la reuniunii cu directorii DSP și la 17 cu prefecții și reprezentanții direcțiilor implicate în lupta cu coronavirus”, a declarat Orban.

Premierul a mai afirmat că, potrivit noii legislaţii, „dacă se demonstrează că o persoană a ieşit din izolare şi a infectat pe cineva, ştiind că este pozitiv, asta înseamnă infracţiune”.

Ludovic Orban a dat şi un exemplu de familie, soţ soţie, care au ieşit din spital, la cerere, de la spitalul mobil de la Ana Aslan, s-au întors acasă şi-au infectat şi copiii, şi părinţii. Potrivit premierului, ambii părinţi ai acestor persoane sunt acum pe secţia de ATI, una dintre ele fiind ventilată.

Noi măsuri prezentate de Raed Arafat

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, ultimele măsuri după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„Se certifică pandemia de Covid-19. Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat. Criteriul de risc: rata de cazuri noi la 100000 de locuitori în ultimele 14 zile mai  mare decât cea din România. Lista țărilor respective se revizuiește săptămânal de INSP. Sunt exceptate persoanele care nu prezintă simptome de Covid-19: șoferii de tiruri, șoferii de microbuze și autocare, membrii Parlamentului European, ai instituțiilor internaționale, piloții de aeronave și personalul navigant, personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii în domeniul feroviar”, a spus Raed Arafat, în debutul ședinței de Guvern.

Raed Arafat a adăugat că pentru naștere, căsătorie, deces, tratament medical, preschimbare documente de identitate șamd poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *