Multe persoane care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 au o serie de întrebări. De exemplu, una dintre cele mai viralizate întrebări face referire la ce se întâmplă dacă te vaccinezi şi faci boala. O altă întrebare vine şi din partea celor care au avut deja boala.
Numeroşi bolnavi de COVID-19 sunt curioşi când se pot vaccina împotriva COVID-19. La aceste întrebări au răspuns, pe lângă autorităţile centrale, şi medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Timișoara.
Ce se întâmplă dacă eşti infectat cu COVID-19 şi te vaccinezi
Medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase ” Victor Babeș” din Timişoara considera şi recomandă persoanelor care au COVID-19 să se vaccineze la 30 de zile după ce au obţinut un test negativ. Aceeaşi medici explică faptul că persoanele care totuşi sunt infectate şi se vaccinează nu se supun unui risc crescut. Pentru a argumenta acest lucru, medicii au afirmat faptul că mai multe cadre medicale care erau infectate cu COVID-19 s-au vaccinat deja. Acest lucru a fost posibil pentru ca personalul medical infectat era asimptomatic, virusul fiind în perioada de incubaţie.
Virgil Musta, reputatul medic de la Spitalul de Boli Infecțioase a explicat faptul că dovada unui test negativ la 30 de zile după infectare cu COVID-19 nu este una specifică vaccinului Pfizer, dar este o recomandare generală valabilă oricărui vaccin. Totuşi, acesta susţine că nu reprezintă nicio problemă dacă pacientul este vaccinat în timp ce este infectat fără să știe acest lucru
„E o chestie de cum sunt recomandările. Eu sunt convins că dacă te vaccinezi şi eşti în perioada de incubaţie a bolii nu poate să aibă reacţii deosebite. Nu ar avea de ce să influenţeze vaccinul negativ evoluţia bolii.
Medicul a mai arătat că în cazul oricărui vaccin recomandarea este să fie administrat la 30 de zile de la o boală „Se consideră că într-o boală acută se produce o tulburare în imunitatea organismului. Organismul produce anticorpi ca să se apere. Dacă tu introduci vaccinul mai repede care este interesul tău? Organismul să reuşească să sintetizeze anticorpi. E vorba de principiu pentru că sunt unii care spun că pot să facă şi zece vaccinuri deodată că organismul suportă. Epidemiologic s-a hotărât să faci pe rând. Sunt nişte reguli de vaccinare”, a explicat doctorul Virgil Musta.”, a declarat doctorul Virgil Musta.
Recomandarea autorităţilor române în legătura cu vaccinare împotriva COVID-19
În schimb, autorităţile din România duc o campanie de informare în legătură cu campania de vaccinare. Acestea vorbesc despre faptul că nu există riscuri dacă o persoană infectată se vaccinează împotriva COVID-19. În schimb, autorităţile nu cunosc cu exactitate cât timp suntem protejaţi după ce se crează imunitatea. Totuşi, potrivit unor studii clinice, imunitatea persistă câteva luni:
„Da, o persoană care a fost infectată cu SARS-CoV-2 poate fi vaccinată în mod voluntar, atunci când întruneşte criteriile legate de prioritizare. Nu se are în vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infecţie anterioară cunoscută şi nici testarea persoanelor înaintea vaccinării.
Autorităţile de reglementare nu recomandă excluderea participanţilor la studiile clinice din Faza 3 pe baza dovezilor despre o infecţie anterioară astfel încât majoritatea producătorilor au vaccinat deja şi persoane care au trecut prin boală, fără a fi raportate reacţii adverse severe”, este răspunsul oficial al autorităţilor române legat de vaccinarea celor care au trecut deja prin boală.
Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în România
În România, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început de pe data de 27 decembrie 2020. Vorbim despre faptul că întreaga campanie are 3 faze. De exemplu, în prima fază se vor vaccina medicii şi personalul medical. În a doua fază se vor vaccina cei din prima linie dar şi persoanele vârstnice. În a treia fază se va vaccina restul populaţiei.
De exemplu, în Iași, la începutul campaniei de vaccinare, în prima zi, s-au vaccinat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase dar şi prof. dr. Carmen Dorobăț.
În cursul zilei de ieri, 11 ianuarie 2020, dr. Raed Arafat s-a vaccinat împotriva COVID-19.
Site-ul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România – http://www.vaccinare-covid.gov.ro/