Prima pagină » Informații utile » Ce se întâmplă dacă te înțeapă o meduză? Iată cum să procedezi, pas cu pas!

Ce se întâmplă dacă te înțeapă o meduză? Iată cum să procedezi, pas cu pas!

12 feb. 2025, 12:41,
Redacția BZI în Informații utile

Deși nu este sezonul de mers la plajă este important să știi ce se întâmplă dacă te înțeapă o meduză. Există mii de specii de meduze în lume, iar înțepăturile lor sunt inofensive de cele mai multe ori. Cu toate acestea, există și situații în care oamenii pot avea nevoie de intervenția medicilor.

Înțepăturile de meduză reprezintă o problemă frecventă pentru înotătorii și scufundătorii din întreaga lume. Aceste creaturi marine au tentacule prevăzute cu celule specializate numite nematociste, care injectează o toxină în piele la contact. Deși majoritatea înțepăturilor cauzează doar disconfort temporar, unele specii de meduze pot provoca reacții severe sau chiar fatale.

Ce se întâmplă dacă te înțeapă o meduză

Meduzele vin la malul mării din cauza condițiilor climatice. Acestea pot fi influențate inclusiv de creșterea temperaturii apei. Cele mov au înțepătura toxică, fiind unele dintre cele mai veninoase. Oamenii se pot confrunta cu simptome severe din cauza lor.

Meduza mov a apărut și pe litoralul românesc, unde a avut loc o adevărată invazie în toamna lui 2021. De obicei, aceste meduze apar în apropierea țărmului la sfârșitul verii sau în septembrie, dar, în anii trecuți, ele au apărut mai devreme, în plin sezon turistic. Iată ce trebuie să știi despre animalele omnivore din România.

Dacă ți s-a întâmplat să fii înțepat de o meduză mov, este important să ieși repede din apă. Ulterior, trebuie să o îndepărtezi de pe piele și să speli zona afectată cu apă din mare. La acest pas trebuie să fii foarte atent, pentru că nu este bine să agresezi zona respectivă.

Dacă nu ajungi în timp util la medic, bicarbonatul de sodiu este un aliat de nădejde într-o astfel de situație. Dacă ai, amestecă o linguriță de bicarbonat cu apă și aplică compoziția pe zona respectivă. Pune gheață pe un prosop și ține compresa timp de 15 minute. Este esențial să nu speli zona afectată cu apă plată sau de la robinet, cea din mare este potrivită.

Înțeapă meduzele din Marea Neagră?

Cea mai comună specie de meduze din Marea Neagră este Aurelia aurita, cunoscută și ca meduza de apă rece, meduza ureche de mare sau meduza lunară. Ea este translucidă, ajunge la un diametru de 25 de cm și poate fi identificată ușor după cele patru gonade sub forma unor cercuri în partea de sus a clopotului.

Această specie comună de meduze nu este periculoasă pentru oameni. Înțepăturile pe care le provoacă sunt ușoare și se simt ca o senzație de urzicătură. La persoanele sensibile, ele pot să provoace iritație și mâncărimi pe piele, care dispar în câteva ore și până la câteva zile.

O altă specie de meduze întâlnită în Marea Neagră este Rhizostoma pulmo, cunoscută și ca meduză de apă caldă, meduza de butoi sau inima mării. Clopotul său are dimensiuni mai mari decât al meduzei de apă rece, ajungând la un diametru de 30 de centrimetri sau mai mult. Poate fi recunoscută ușor după marginile de culoare albastru închis.

Înțepătura de meduză de apă caldă nu este cu mult mai severă decât a celei de apă rece. Simptomele se manifestă ușor și rareori necesită tratament medical. Totuși, persoanele cu pielea sensibilă sau cu alergii pot avea reacții mai puternice.

Ca măsură de precauție, se recomandă să nu atingi aceste meduze. Prin urmare, înainte de a te duce la mare este important să știi ce se întâmplă dacă te înțeapă o meduză și care este primul ajutor până să ajungi la medic.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Rezultate Titularizare 2025. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
TVA 11% pentru încălzire. Ce înseamnă pentru facturile din această iarnă
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025