Prima pagină » Actualitate » Ce se întâmplă dacă primești o moștenire în bani și nu o declari. Iată ce trebuie să știi despre legea moștenirii în 2024

Ce se întâmplă dacă primești o moștenire în bani și nu o declari. Iată ce trebuie să știi despre legea moștenirii în 2024

29 feb. 2024, 14:00,
BZI.ro, în Actualitate

Ce se întâmplă dacă primești o moștenire în bani și nu o declari. Moștenirea poate fi de două tipuri, testamentară și legală. Cea testamentară este cea lăsată prin moștenire, adică actul întocmit de o persoană înainte de a deceda. Testamentul autentic este validat doar în fața unui notar și nu poate fi atacat în instanță de moștenitori. Moștenirea legală este cea care presupune că bunurile revin moștenitorilor legali. Iată ce trebuie să știi despre legea moștenirii în 2024.

Ce se întâmplă dacă primești o moștenire în bani și nu o declari

În acest an, anumite categorii de venituri și de persoane urmează să facă obiectul verificărilor Fiscului. O moştenire în bani sau în bunuri, proprietăți, terenuri, nedeclarată la ANAF, ne poate cauza probleme cu legea.

Etapa în care autoritatea fiscală stabilește veniturile impozabile ale contribuabilului supus controlului este extrem de importantă. Cea mai folosită este metoda sursei și utilizării fondurilor și este aleasă atunci când există indicii că persoana fizică verificată a avut cheltuieli mai mari decât veniturile.

Dacă cheltuielile din perioada analizată sunt mai mari decât totalul veniturilor din surse identificate, rezultă așadar că persoana fizică a dispus și de alte sume pentru a efectua respectivele cheltuieli.

A doua metodă este cea a fluxurilor de trezorerie și este utilizată în cazul în care operațiunile derulate de persoana fizică verificată s-au desfășurat, în principal, prin conturi bancare și financiare, iar sumele încasate sunt semnificative.

Ulterior, ANAF stabilește cât din acest venit provine din surse neidentificate (și se impozitează cu 70% după 1 iulie 2024) și cât, din surse identificate.

Ce trebuie să facă românii pentru a nu fi sancționați de ANAF

Persoanele care fac parte din categoria celor care au primit o moștenire în bani trebuie să păstreze o evidență clară a tranzacțiilor efectuate din conturi, să precizeze la fiecare tranzacție scopul plății, pentru a o identifica mai ușor ulterior (chiar și la cele de mică valoare), dar și a plăților în numerar.

Dacă riscurile fiscale nu au fost înlăturate, va începe verificarea de către cei de la ANAF. Persoana care a primit o moștenire și nu a declarat-o are obligația să depună o declarație de patrimoniu și de venituri detaliată, în termen de 60 de zile de la primirea avizului de inspecție, însoțită de documente justificative.

,,În acest punct subliniem că este esențial ca declarația să fie bine pregătită, întrucât reprezintă fundația pe care organele fiscale încep să reconstituie situația patrimonială și fiscală a persoanei și, ulterior, de la caz la caz, stabilesc veniturile impozabile.”, au precizat specialiștii Deloitte.

Există o categorie aparte de persoane carenu au drept la moștenire. Conform articolului 958 din Codul Civil cu privire la Nedemnitatea de drept, este de drept nedemnă de a moşteni:

– persoana condamnată penal pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe cel care lasă moştenirea;

– persoana condamnată penal pentru săvârşirea, înainte de deschiderea moştenirii, a unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe un alt succesibil care, dacă moştenirea ar fi fost deschisă la data săvârşirii faptei, ar fi înlăturat sau ar fi restrâns vocaţia la moştenire a făptuitorului.

O moştenire în bani sau în bunuri, proprietăți, terenuri, nedeclarată la ANAF, ne poate cauza probleme cu legea.

Comentarii
  • Am ajuns sclavii unui sistem criminal feudal !, astia vor sa va ia tot , sa va controleze tot ce aveti , pina si aerul !, nu mai exista dreptul la proprietati, nu mai exista drepturi si libertati , nu mai exista intimitate si dreptul de autodeterminare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
04 iulie 2024
04 iulie 2024