Prima pagină » Informații utile » Ce se întâmplă dacă nu plătești impozitul la casă? Iată riscurile proprietarilor de locuințe!

Ce se întâmplă dacă nu plătești impozitul la casă? Iată riscurile proprietarilor de locuințe!

18 feb. 2025, 09:52,
Redacția BZI în Informații utile

Fiecare persoană își dorește să aibă în permanență un acoperiș deasupra capului, astfel că trebuie să știi ce se întâmplă dacă nu plătești impozitul la casă. Majoritatea românilor își plătesc cu promptitudine impozitul pe locuință, pentru a se asigura că nu vor avea parte de repercusiuni.

Impozitul pe locuință este o sursă semnificativă de stres pentru români, dar, în același timp, reprezintă o obligație în fața autorităților de care nu scapă nimeni. Nu de alta, dar ca orice taxă sau impozit, există potențiale sancțiuni, dacă nu respecți termenul de plată.

Ce se întâmplă dacă nu plătești impozitul la casă

În România, impozitul pe proprietate este o datorie fiscală anuală obligatorie pentru orice proprietar de imobil. Acest impozit este destinat să susțină bugetul local, finanțând servicii precum întreținerea infrastructurii, educația, serviciile de sănătate și siguranța publică. Neplata impozitului pe proprietate poate atrage o serie de consecințe legale și financiare, uneori severe. Află și cât este impozitul pe salariu.

Atunci când un proprietar nu își îndeplinește obligația de a achita impozitul pe proprietate la termenul stabilit de lege, autoritățile locale sunt obligate să inițieze un proces de recuperare a sumelor datorate.

Acest proces începe, de regulă, cu aplicarea de dobânzi și penalități de întârziere. Aceste costuri suplimentare se acumulează progresiv, majorând suma totală datorată și creând o povară financiară din ce în ce mai mare pentru debitor.

Dacă tot nu se plătește se va transmite somații oficiale către proprietarii care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale. Aceste notificări reprezintă un ultim avertisment pentru debitori, oferindu-le o ultimă șansă de a-și regulariza situația fiscală înainte de implementarea unor măsuri coercitive.

După cât timp începe executarea silită?

Conform experților în domeniu, dreptul de a iniția executarea silită împotriva proprietarului care nu achită impozitul pe casă se prescrie în termen de cinci ani de la momentul în care acesta a fost notificat cu privire la datoria sa fiscală.

Asta în cazul în care nu a efectuat plata în această perioadă. Totuși, este important să rețineți că cei cinci ani încep să se calculeze de la încheierea anului fiscal corespunzător. Ceea ce înseamnă că nu de la momentul notificării. Iată și ce condiții trebuie să îndeplinești pentru pensia pe caz de boală.

Dacă și acest avertisment este ignorat, autoritățile pot trece la aplicarea unor măsuri de executare silită. Una dintre cele mai comune forme de executare silită este poprirea conturilor bancare ale debitorului. Aceasta implică blocarea și reținerea fondurilor din conturile bancare ale proprietarului, sume care vor fi ulterior utilizate pentru acoperirea datoriei fiscale restante.

În cazurile mai grave, unde nici poprirea conturilor bancare nu este suficientă pentru a acoperi integral datoria, autoritățile pot recurge la măsuri și mai severe, precum aplicarea sechestrului asupra bunurilor debitorului.

Aceasta este o măsură extremă, care permite statului să preia controlul asupra bunurilor pentru a recupera sumele datorate. Dacă nici această măsură nu rezolvă problema, bunurile sechestrate, inclusiv proprietatea imobiliară, pot fi scoase la vânzare prin licitație publică.

Vânzarea acestora este menită să asigure recuperarea sumei neplătite. Pe lângă impactul financiar direct, neplata impozitului pe proprietate poate avea și efecte pe termen lung asupra istoricului fiscal al unei persoane. Astfel că, este important să știi ce se întâmplă dacă nu plătești impozitul la casă și ce repercursiuni există.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
EXCLUSIV. Reacţia lui Selly după ce un copil a fost îndemnat de un artist să sară de pe scenă, la Beach Please
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Cum înfruntă șoferii din Kandahar canicula. Aer condiționat artizanal montat pe taxiuri
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Detalii tulburătoare despre JAFUL de la BNR! A fost TORTURAT să spună ADEVĂRUL
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025