Prima pagină » National » Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Cât trebuie să plătești ca să o faci

Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Cât trebuie să plătești ca să o faci

03 ian. 2024, 12:23,
în National

Dacă nu știi ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea, atunci vei afla în acest articol. În acest articol vei mai afla ce înseamnă succesiunea dar și cât costă să o faci.

Desfășurarea unei succesiuni are loc atunci când este cerută împărțirea bunurilor după deces, între toți cei care au drept de moștenire. Cu toate acestea, situația se complică atunci când unii dintre moștenitori nu se prezintă la procedura succesiunii.

Ce este succesiunea?

Succesiunea sau moștenirea, termeni considerați sinonimi conform articolului 953 din Codul civil, constituie un mecanism prin care se transferă drepturile și obligațiile unei persoane decedate către una sau mai multe persoane aflate în viață.

Pe de o parte, utilizăm termenul „succesiune” în sens abstract, referindu-ne la modul de transmitere a proprietății, iar pe de altă parte, acest concept poate desemna și procedura succesorală, adică procesul concret și pașii necesari pentru ca moștenitorii să preia efectiv controlul asupra bunurilor lăsate în urma defunctului.

Masa succesorală reprezintă totalitatea drepturilor și obligațiilor, evaluate în termeni monetari, existente în patrimoniul decedatului la momentul decesului. Aceasta poate cuprinde toate activele și pasivele care alcătuiesc moștenirea unei persoane decedate, inclusiv proprietăți imobiliare, conturi bancare, autovehicule și obiecte de valoare, alături de datorii existente.

În cadrul procesului succesorale, se efectuează o inventariere și evaluare a tuturor acestor bunuri pentru a stabili cu precizie ce face parte din transmiterea succesorala. Acest lucru permite distribuirea moștenirii între succesori, în conformitate cu prevederile legii sau cu voința exprimată în testament.

Costurile asociate procedurii succesorale sunt influențate de complexitatea situației specifice și de modalitatea aleasă pentru dezbatere, dar în mod constant ele vor fi direct proporționale cu valoarea bunurilor moștenite.

În cazul în care succesiunea este dezbatută la notar, costurile includ onorariul notarial, calculat în funcție de valoarea totală a bunurilor care alcătuiesc masa succesorala. În situația în care dezbaterea succesiunii depășește termenul de 2 ani de la deces, pe lângă onorariu, moștenitorii vor fi supuși și la un impozit către stat, echivalent cu 1% din valoarea masei succesorale.

În contrast, atunci când succesiunea este adusă în fața instanței, costurile suportate de moștenitori sunt calculate diferit și, de obicei, sunt mai ridicate decât în scenariul precedent. Acestea pot reprezenta 3% sau 5%, dar în majoritatea cazurilor 5%, din valoarea totală a masei partajabile, în funcție de tipul cererilor înaintate instanței.

Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea?

Legea nu impune un termen limită pentru finalizarea succesiunii, iar aceasta poate rămâne nedezbătută în absența unui interes imediat. Cu toate acestea, atunci când există un interes, se recomandă inițierea procedurii cât mai curând posibil în raport cu data decesului, pentru a evita consecințe nedorite.

Unul dintre riscurile întârzierii este devalorificarea bunurilor din masa succesorală, influențată de schimbările circumstanțelor economice. Mai mult, demararea procedurilor succesorale după doi ani de la deces atrage impunerea unui impozit suplimentar de 1% pentru transferul de proprietate.

În plus, întârzierea succesiunii poate conduce la incapacitatea moștenitorilor de a beneficia, administra sau dispune de bunurile moștenite. Aceste consecințe directe ale amânării pot afecta negativ starea și valoarea moștenirii.

Prin urmare, pentru a răspunde la întrebarea „ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea”, trebuie să luăm în considerare consecințele indirecte menționate anterior. Este esențial să conștientizăm că întârzierea în acest proces poate duce la pierderea valorii bunurilor, implicații fiscale suplimentare și dificultăți în administrarea moștenirii.

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Ţara europeană care intră în faliment imobiliar, românii sunt afectaţi. Preţurile au scăzut
observatornews.ro
Despăgubirile primite de un român, lăsat fără permis 2 ani după un drugtest greşit. "Mi-a ieşit opiu"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Strigătul de disperare al lui Rică Răducanu: "Nu mă mai invită nimeni pe nicăieri! Gică Hagi nu m-a chemat la nunta fiului"
Playtech.ro
Ţara europeană care intră în faliment imobiliar, românii sunt afectaţi. Preţurile au scăzut
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Cum să slăbești 30 de kilograme în 6 luni. Mihaela Bilic spune că e garantat cu acest aliment: Stomacul nu știe să numere calorii, așa că l-am păcălit
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a mai trimis la Monitorul Oficial o lege crucială, Se dau 2.250 de lei pentru românii cu vîrsta sub 45 de ani DOCUMENT
redactia.ro
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem”
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`