Un document secret obţinut de The New York Times și care s-ar fi numărat printre cele scurse de la Pentagon arată că spionajul american a schiţat și scenariile unor situaţii neprevăzute, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina. Scenariile includ moartea lui Volodimir Zelenski sau a lui Vladimir Putin.
Documentul ar fi o analiză realizată de serviciul de informaţii al apărării, care prezintă patru scenarii „extreme” şi modul în care acestea ar putea afecta cursul războiului din Ucraina. Scenariile ipotetice includ: moartea preşedinţilor rus Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski, înlăturarea conducerii forţelor armate ruse şi un atac ucrainean asupra Kremlinului.
Războiul va fi probabil de durată
În document se menționează că războiul va fi probabil de durată și este descris modul în care fiecare scenariu „extrem” ar putea avea ca rezultat potenţial o escaladare în Ucraina, un sfârşit negociat al conflictului sau nu ar avea niciun impact substanţial asupra traiectoriei războiului.
Documentul referitor la scenarii este un produs destul de tipic al agenţiilor de informaţii. Acesta este conceput pentru a-i ajuta pe ofiţerii militari, factorii de decizie politică sau pe legislatori să se gândească la posibilele rezultate ale unor evenimente importante în timp ce îşi evaluează opţiunile, explică The New York Times, conform News.ro.
Documentul este marcat ca fiind „RELIDO”, ceea ce indică faptul că decizia de a face publice informaţiile – către parteneri străini, de exemplu – aparţine anumitor oficiali de rang înalt. Este datat 24 februarie şi are marca „ONE YEAR”, sugerând că analiza a fost făcută probabil la un an de la începutul invaziei.
Cele patru scenarii extreme
1) „Ucraina lovește Kremlinul”
Unul dintre cele patru scenarii ipotetice schiţează ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina ar lovi Kremlinul. Este identificată o gamă largă de implicaţii potenţiale. Evenimentul ar putea duce la o escaladare, Putin răspunzând indignării publice prin lansarea unei mobilizări militare la scară largă şi luând în considerare utilizarea armelor nucleare tactice. Sau, dimpotrivă, temerile populaţiei l-ar putea determina pe liderul rus să caute să negocieze o soluţionare a războiului.
Administraţia Biden ar fi fost deosebit de îngrijorată de un posibil atac al Ucrainei asupra Moscovei, deoarece ar putea determina o escaladare dramatică din partea Rusiei. Riscul unui astfel de atac din partea Ucrainei este unul dintre motivele pentru care Statele Unite au fost reticente în a furniza Kievului rachete cu rază mai lungă de acţiune, menţionează NYT.
2) „Putin își demite consilierii militari de top”
Dacă Vladimir Putin și-ar concedia consilierii militari de top şi ar escalada războiul, documentul speculează că liderul rus ar putea autoriza folosirea armelor nucleare tactice.
Această situaţie – tot conform documentului – ar putea avea loc doar în două situații: dacă oligarhii pun la îndoială procesul de luare a deciziilor din partea lui Putin şi a personalul militar rus şi dacă nu reuşesc să rezolve problema lipsei de muniţie. Este un scenariu care pare puţin probabil în acest moment.
3) „Moare Zelenski”
Al treilea scenariu se referă la dispariţia fizică a lui Volodimir Zelenski. Dacă liderul de la Kiev ar muri, în cel mai rău caz, liderii europeni ar putea limita livrările de arme. Cu toate acestea, documentul indică modul în care un „lider ucrainean de rang înalt” ar putea, de asemenea, să menţină sprijinul intern şi extern. Aşadar, ar exista un succesor, mai notează The New York Times, citând același document.
Despre comploturi pentru uciderea preşedintelui ucrainean s-a vorbit de mai multe ori. Potrivit altor documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informaţii în trecut, gruparea Wagner ar fi primit sarcina de a-l asasina pe preşedintele ucrainean chiar în primele zile ale invaziei.
4) „Moare Putin”
Cu privire la un scenariu privind moartea lui Vladimir Putin, însă, nu sunt oferite detalii în The New York Times. Publicaţia mai spune doar că documentul descrie diverse scenarii posibile fără a evalua care ar putea fi cel mai probabil.
Oficialii americani au avertizat, de asemenea, că documentele scurse sunt datate şi, în multe cazuri, nu mai reprezintă evaluările actuale ale diferitelor agenţii de informaţii, arată NYT.