Prunele uscate sunt extrem de benefice pentru organism. Datorită conținutului ridicat de vitamine ( A și C), fibre, potasiu, cupru, magneziu, seleniu și fier, ele protejează colonul și mențin oasele puternice. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prune uscate în fiecare zi.
Prunele uscate sunt dulci și pline de nutrienți. Așa cum se întâmplă și în cazul altor fructe deshidratate, acestea se găsesc pe tot parcursul anului. Prunele uscate oferă organismului cantitatea ideală de fibre, potolind foamea și ținând-o la distanță mai mult timp.
Câte prune uscate pot fi consumate într-o zi?
Prunele uscate se numără printre alimentele care conțin o cantitate uriașă de antioxidanți. Acestea au rol de protecție împotriva mai multor afecțiuni, în special a celor cardiovasculare. Ele sunt un aliment util în dieta oricărei persoane, însă sunt esențiale pentru persoanele care suferă de probleme digestive. Prunele uscate sunt un real ajutor în cazul constipației, deoarece stimulează tranzitul intestinal.
S-a demonstrat că doar 100 de grame de prune consumate zilnic conțin 732 mg de potasiu, un macromineral esențial pentru corpul nostru. Acesta îl ajută să funcționeze corespunzător și previne numeroase boli. Scade riscul de a avea un accident vascular cerebral, menține oasele sănătoase, ajută la o creștere musculară sănătoasă și poate chiar să promoveze funcționalitatea nervoasă adecvată.
Potrivit specialiștilor, este recomandat consumul zilnic a aproximativ 4.700 mg de potasiu. Astfel, pot fi consumate prune uscate, alături de alimente, cum sunt legumele verzi, bananele sau merele.
Alte beneficii ale prunelor uscate
Prunele uscate sunt o sursă bună de fier, un mineral de care omul are nevoie pentru creștere și dezvoltare. Dacă nivelurile de fier din corp sunt sub limita normală, poate apărea anemia cu deficit de fier. În plus, prunele sunt o sursă bună de magneziu, un mineral depozitat mai ales în oase. În acest fel, contribuie la dezvoltarea structurală a sistemului osos și poate crește la rezistența osoasă.
Mai mult, prunele uscate conțin mulți antioxidanți, care susțin vederea normală: vitaminele A, C, E, zinc, precum si carotenoizii luteina si zeaxantina.
Cine nu trebuie să consume prune uscate?
Prunele uscate nu sunt recomandate bolnavilor de diabet zaharat, deoarece au o concentrație mai mare de glucide față de alte fructe. Aceștia ar putea să le consume în cantități mici. Din cauza glucidelor conținute, și conținutul caloric este mai ridicat decât al altor fructe: 80 calorii / 100 grame.
Cei care doresc să slăbească, ar trebui să evite prunele uscate. Excepție face situația în care exclud din dieta lor alte surse de glucide. Prunele uscate au o concentrație crescută de zahăr, spre deosebire de cele crude.
În 100 de grame de prune uscate se găsesc peste 300 de calorii. Astfel, ele trebuie consumate cu moderație, pentru a preveni creșterea ponderală. Evitați-le dacă suferiți de diabet zaharat.
Alimentele și băuturile bogate în fibre pot avea un efect negativ asupra persoanelor cu anumite boli, cum ar fi colita ulcerativă. Prunele uscate conțin urme de histamină, astfel că există posibilitatea să dezvoltați o alergie la ele. Dacă sesizați simptome alergice după ce ați consumat prune uscate sau suc de prune, opriți consumul acestora și discutați cu medicul dumneavoastră.