Prima pagină » Local » Ce se întâmplă dacă guvernanții continuă să amâne legea privind mărirea salariilor. Sindicaliștii ieșeni vorbesc despre boicot în învățământ!

Ce se întâmplă dacă guvernanții continuă să amâne legea privind mărirea salariilor. Sindicaliștii ieșeni vorbesc despre boicot în învățământ!

04 iun. 2022, 02:00,
Andreea Timofte, în Local

Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași, a dezbătut problematica salarizării profesorilor, respectiv a protestelor din învățământ. Personalul didactic auxiliar, dar și cel nedidactic este cel mai afectat de nepăsarea guvernanților în ceea ce privește legea cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022

Anul acesta, toți bugetarii trebuiau să primească o majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de nr. 153 pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021.

Diferența rămasă de plătit pentru a ajunge la salariile din grila legii 153/2017 ar fi de 8%, după ce în ianuarie mai era de plată 16%, în medie, iar lefurile au fost majorate atunci cu 4 procente. Această diferență a fost însă calculată prin raportare la salariile din 2018, fără a lua în calcul creșterea accelerată a inflației.

Maini ridicate

Personalul didactic trebuia să beneficieze de salarii mărite

Sindicatul USLIP Iași luptă pentru majorarea salariilor

Mana pe catalog

Personalul auxiliar nu are acces la sporuri

Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași, a explicat cât de delicată este situația bugetarilor din învățământ în momentul de față.

„În zona salarială există cele mai mari probleme. Sunt câteva categorii care în acest context au o situație foarte dificilă. Mă gândesc în primul rând la personalul nedidactic și auxiliar. Motivele nemulțumirilor sunt cunoscute: nerespectarea în totalitate a legii cu nr. 153. Așa cum se știe, au existat promisiuni cu privire la punerea în aplicare, în totalitate a legii, pentru mărirea salariilor personalului din învățământ. Fac precizarea că în afară de ceea ce a acordat până acum Guvernul, inclusiv dacă luăm în calcul și creșterea ce trebuia să aibă loc de la 1 iunie, ar mai fi restant încă o majorare cu 8%, în contextul în care inflația din ultimii doi ani a fost un accelerată. Vorbim și de o erodare gravă a puterii de cumpărare a angajaților din învățământ, fapt care influențează mult viața acestora”, a declarat Laviniu Lăcustă.

Mai mult, liderul USLIP Iași a precizat că personalul auxiliar din învățământ nu are acces încă la sporurile pe care trebuiau să le primească de mult.

 Baloane colorate pe bancile unei clase

Dascălii sunt nemulțumiți de salarii

Se poate ajunge la boicot în învățământ!

Barbat uitându-se în sus

Liderul USLIP luptă pentru majorarea salariilor profesorilor

Amânările succesive și „lipsa de atenție” a guvernanților privind aprobarea legii care ar mări semnificativ veniturile bugetarilor pot avea efecte grave. Zeci de cadre didactice titulare și auxiliare din întreaga țară, inclusiv din Iași, intenționează să boicoteze deschiderea anului școlar, alături de reprezentanții sindicatelor, exprimându-și nemulțumirea legată de aceste amânări. În plus, Laviniu Lăcustă consideră că guvernanții s-au limitat într-un final doar la „vorbe în vânt”.

„Protestele anunțate sunt justificate, iar ele pot conduce inclusiv la o grevă spontană, de ce nu, la începutul anului școlar. Vorbim cu certitudine despre viitoare mitinguri, dar și despre boicotarea deschiderii anului școlar. Promisiunile primului ministru s-au dovedit a fi doar «vorbe în vânt», în contextul în care această lege trebuia respectată în totalitate până pe 1 iunie cel târziu”, a adăugat președintele USLIP Iași.

Este important de precizat că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de legea nr. 153/2017 începând cu luna ianuarie 2022, după alte multe amânări.

Un boicot în învățământ, la început de an școlar, i-ar afecta mai ales și pe elevi și părinți.

Comentarii
  • Multumiti-le celor care au votat USR, PNL, AUR. Cei care au vrut ca tara sa nu ajunga „datoare” pentru generatiile viitoare si sa nu intre in incapacitate de plata. Suntem tare bine acum!

  • Gogosi, doar cu astea se ocupa USLIP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *