Prima pagină » National » Ce se întâmplă dacă faci plângere la poliție? Iată toți pașii pe care trebuie să îi urmezi

Ce se întâmplă dacă faci plângere la poliție? Iată toți pașii pe care trebuie să îi urmezi

02 feb. 2024, 12:49,
în National

Ești curios să vezi ce se întâmplă, care sunt pașii de urmat dacă vrei să faci o plângere penală la poliție? Atunci acest articol îți va explica cum să o depui și care sunt pașii ulteriori plângerii penale.

Ce se întâmplă dacă faci plângere la poliție?

Plângerea penală trebuie depusă fie la secția de poliție corespunzătoare, fie la parchetul competent (de la judecătorie, tribunal sau curte de apel, în funcție de gravitatea infracțiunii, conform prevederilor din Codul de Procedură Penală), în locul unde s-a comis infracțiunea, locul unde a fost prins presupusul infractor, locuința acestuia sau locuința ta. În cazul în care plângerea este adresată greșit unui organ judiciar, aceasta va fi redirecționată către instanța competentă de către autoritățile care au înregistrat-o.

Plângerea trebuie formulată în scris și trebuie să includă informații precum numele, prenumele, codul numeric personal, descrierea faptei, identificarea presupusului făptuitor și orice alte date relevante (dacă sunt cunoscute), precum și orice dovezi disponibile. O altă persoană poate formula plângerea în numele tău, dar trebuie să prezinte o procură notarială.

Dacă nu poți redacta în scris plângerea, ai posibilitatea să o formulezi oral în fața autorităților competente, iar aceasta va fi consemnată într-un proces-verbal.

De asemenea, plângerea poate fi formulată și de către unul dintre soți pentru celălalt sau de către un copil major pentru părinții săi (fără necesitatea unei procuri, ci doar a actului de stare civilă care atestă relația familială), iar ulterior, cei vizați de plângere vor fi convocați de către autorități și vor fi întrebați în legătură cu aceasta.

În situația în care nu vorbești sau nu înțelegi limba română, ai dreptul să depui plângerea în limba înțeleasă de tine și poți solicita ca la citare să primești și o traducere a documentelor.

Ce se întâmplă după ce faci plângere penală

Trebuie să fii atent/ă că există anumite infracțiuni pentru care este obligatoriu să depui o plângere în termen de 3 luni de la data la care ai luat cunoștință despre săvârșirea faptei. Această procedură se numește plângere prealabilă. Dacă nu respecți acest termen, procedura penală nu poate fi demarată, iar făptuitorul nu poate fi tras la răspundere penală. Printre aceste infracțiuni se numără: agresiunea fizică, vătămarea corporală din culpă, amenințarea, hărțuirea (inclusiv cea de natură sexuală), violul în diverse forme, agresiunea sexuală, abandonul familial, abuzul de încredere și nerespectarea măsurilor privind custodia minorului.

Este important să înregistrezi această plângere prealabilă în termenul de 3 luni prevăzut de legea specifică infracțiunii respective (care poate fi Codul Penal sau alte legi speciale), deoarece este menționat explicit că această infracțiune necesită depunerea unei astfel de plângeri. De asemenea, trebuie să știi că ai dreptul să retragi plângerea prealabilă înainte de pronunțarea unei hotărâri definitive, caz în care dosarul penal se va închide. Organele de poliție te vor întreba la audiere dacă dorești să menții plângerea penală, iar retragerea acesteia va determina încetarea anchetei. Plângerea prealabilă trebuie să conțină aceleași informații ca și plângerea penală (precizate mai sus).

După înregistrarea plângerii, autoritățile te vor contacta telefonic sau prin trimiterea unei citații la adresa de domiciliu sau la o altă adresă specificată de tine în mod clar. De asemenea, poți solicita comunicarea prin e-mail, în scris, iar dacă ai un avocat, acesta poate cere ca toate comunicările și actele să fie transmise direct lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *