Prima pagină » Local » Ce se întâmplă dacă elevii vor fi descoperiți cu simptome COVID-19 la școală? Fiecare unitate de învățământ a pregătit un spațiu de izolare special amenajat
Ce se întâmplă dacă elevii vor fi descoperiți cu simptome COVID-19 la școală? Fiecare unitate de învățământ a pregătit un spațiu de izolare special amenajat

Ce se întâmplă dacă elevii vor fi descoperiți cu simptome COVID-19 la școală? Fiecare unitate de învățământ a pregătit un spațiu de izolare special amenajat

15 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Elevul care are simptome specifice infecției cu COVID-19 la școală va fi izolat într-o altă clasă, departe de restul copiilor, până la sosirea tutorelui. Ulterior, copilul este dus la medicul de familie, care va decide dacă este cazul să se facă sau nu testul PCR. Totodată, la o temperatură de 37,3 grade C, elevul nu este primit în colectivitate

Odată cu începerea noului an școlar, cadrele medicale din medicina școlară au emis o serie de reguli și măsuri de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus. Astfel, elevul care are simptome specifice infecției cu COVID-19 va fi izolat de restul colegilor într-o clasă special amenajată, până la sosirea tutorelui. Ulterior, copilul este dus la medicul de familie care va decide dacă acesta trebuie sau nu să efectueze testul PCR sau este vorba despre o altă afecțiune. Totodată, medicii din medicina școlară, împreună cu profesorii, vor efectua în fiecare dimineață un triaj epidemiologic. Acasă, înainte de a duce copilul la școală, părintele este obligat să măsoare temperatura copilului. Dacă are temperatura de 37,3 grade C, tuse, diaree sau vărsături, părinții vor lua legătura cu medicul de familie. Niciun elev nu poate reveni la școală după ce a absentat, fără aviz de la medicul de familie.

Dr. Tamara Uliliuc: „Cadrele medicale din medicina școlară vor merge prin clase pentru a verifica dacă se respectă măsurile de protecție și de distanțare”

Pandemia de COVID-19 a determinat o serie de schimbări în sistemul de învățământ odată cu începerea anului școlar 2020-2021 . Autoritățile spun că, acum, mai mult ca niciodată, va fi nevoie de o colaborare foarte strânsă dintre părinte, profesor și medic. Fiecare dintre aceștia este responsabil să anunțe orice modificare a stării de sănătate a copilului.

„Cadrele medicale din medicina școlară s-au adaptat noilor reglementări aduse în sistem. Conform noilor reglementări, fiecare părinte trebuie să verifice temperatura copilului înainte de a-l duce la școală. Elevul cu temperatura de 37,3 grade C nu este primit în colectivitate. Totodată, fiecare unitate de învățământ are un spațiu amenajat, un izolator unde vor fi duși elevii cu simptome de COVID-19 până la venirea tutorelui. În fiecare dimineață, cadrele medicale din medicina școlară se vor ocupa de triajul epidemiologic al elevilor. Totodată, în timpul orelor de curs, cadrele medicale vor merge prin clase pentru a verifica dacă se respectă măsurile de protecție și de distanțare”, spune dr. Tamara Uliliuc, coordonator medicină școlară Iași.

Elevii care lipsesc de la școală din varii motive nu pot reintra în colectivitate fără adeverință de la medicul de familie

Elevii care lipsesc de la școală din varii motive nu pot reveni în colectivitate fără adeverință de la medicul de familie care va preciza diagnosticul și pe care elevul o va preda cadrului didactic la prima oră de curs. Ulterior, adeverințele medicale vor fi duse la cabinetul medical școlar.

„Elevii care prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19 și sunt duși de către părinți la medicul de familie, chiar dacă nu sunt infectați cu noul tip de virus, pentru a reintra în colectivitate, trebuie să obțină un document medical pe care îl va înmâna profesorului la prima oră de curs. La fel se va proceda și în cazul celorlalți elevi, care, din varii motive, absentează de la cursuri.

Totodată, fiecare școală are asigurată o zonă de așteptare necesară păstrării distanței corespunzătoare între elevi, iar părinții nu au acces în unitatea de învățământ. Fiecare clasă de curs are dezinfectante de mâini, iar toaletele vor fi dotate în permanență cu apă, săpun lichid și prosoape de hârtie. Elevilor le este interzis să-și schimbe locul în clasă. Pe ușa clasei este afișată „oglinda clasei, cu localizarea băncilor și numele elevilor și graficul de curățenie cu orele de igienizare și numele persoanei care se va ocupa de acest lucru”, mai spune dr. Tamara Uliliuc.

Zeci de medici stomatologi și medici rezidenți se vor ocupa de triajul epidemiologic al copiilor în școli

Pentru a face față volumului mare de muncă, cadrele medicale din medicina școlară vor primi ajutorul medicilor stomatologi, dar și al medicilor rezidenți voluntari. Aceștia vor avea datoria de a se asigura că măsurile de distanțare și triajul epidemiologic este efectuat în fiecare clasă.

„Pe raza muncipiului Iași sunt 26 de medici de medicină generală în școli, 26 de medici stomatologi, 126 de asistenți medicali. În sprijinul acestora s-au adăugat 25 de rezidenți voluntari și 36 de cadre medicale care au fost angajate pe perioadă determinată pentru a face față volumului mare de muncă. Fiecare dintre cadrele medicale menționate anterior vor asigura o bună desfășurare a activităților de prevenire a răspândirii infecției cu COVID-19 în unitățile de învățământ din Iași”, adaugă dr. Tamara Uliliuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`