Ori de câte ori au diverse probleme, credincioşii cer ajutorul preoţilor, ca să treacă mai uşor pentru încercările de care au parte. Uneori doar merg la slujba Sf. Maslu. Alteori, cheamă preotul acasă, pentru sfinţirea locuinţei. În alte dăţi, discuta cu călugări şi preoţi, apoi se spovedesc, se împărtăşesc şi ţin un anumit canon. Sunt situaţii în care li se recomanda rugăciunile Sfântului Vasile.
Cel mai adesea, recomandarea aceasta constă în participarea la slujbe, în anumite lăcașe de cult. Nici pe departe nu se permite citirea lor de către credincioşi acasă. În situaţii excepţionale, preoţii le dau binecuvântare sau dezlegare oamenilor pentru a le citi în intimitatea casei. Asemenea lucruri însă au loc extrem de rar. De ce? Pentru că vorbim despre nişte cuvinte cu efecte foarte puternice, care trebuie rostite numai după o pregătire temeinică.
Ai voie sau nu să citeşti rugăciunile Sfântului Vasile?
Nu, nu ai voie. Iar răspunsul acesta ţi-l poate oferi orice preot. În situaţii extrem-extrem de rare ţi se dă voie să le citeşti acasă. În majoritatea cazurilor însă ţi se recomandă să mergi la slujba în cadrul căreia preoţii citesc rugăciunile Sfântului Vasile. Ele sunt cunoscute şi sub denumirea de molifte.
Moliftele sunt alcătuite într-o serie de rugăciuni ce au putere de a alunga duhurile rele şi pe diavol. Ele se citesc numai persoanelor posedate de forţele răului, care au un comportament total schimbat, neobişnuit. Cu alte cuvinte, sunt nişte exorcisme. Atât acestea, cât şi moliftele Sf. Ioan Gură de Aur se citesc numai în zile de post, în fata raclei cu moaştele sfinţilor sau în faţa icoanelor făcătoare de minuni.
De asemenea, nu se citesc ori de câte ori vor credincioşii, ci numai atunci când într-adevăr este nevoie de ele. Se spune că, dacă sunt citite persoanelor care nu au nevoie de ele, pot să facă mai mult rău decât bine. Cu alte cuvinte, nu trebuie să apelezi la ele pentru orice problemă minoră.
Pregătire temeinică înainte de slujbă
Înainte de a le citi, preoţii postesc, apoi se spovedesc şi se împărtăşesc. Bineînţeles, o condiţie este ca preoţii care le vor citi să fie duhovnici bătrâni, mari postitori şi cu o viaţă curată. Se zice că, dacă sunt citite de preoţi tineri, care nu duc viaţă curată şi nu postesc, atunci duhurile rele îi chinuie şi mai tare pe bolnavi. În anii anteriori, rugăciunile Sfântului Vasile se citeau fie în seara de 31 decembrie, fie pe 1 ianuarie. După o lungă analiză însă, Biserica Ortodoxă Română a renunţat la această practică.
Singura dată când ţi se permite să le citeşti şi tu este atunci când mergi la biserică cu o rudă posedată, iar preoţii îi fac exorcismele. Bineînţeles, înainte de aceasta trebuuie să faci spovedania generală şi să ţii post negru cel puţin o zi o noapte, uneori chiar şi 3 zile. Apoi, moliftele se repetă de trei ori la miezul nopţii, cu câte 1-3 zile de post negru. Acolo unde se poate, bolnavul este dus în faţa unei icoana făcătoare de minuni sau în faţa unei racle cu sfinte moaşte, pentru a i se citi rugăciunile Sfântului Vasile.
De ce nu ai voie să citeşti exorcismele acasă? Pentru că duhurile rele te vor bântui, conform spuselor fetelor bisericeşti. Este ca şi cum ai provoca diavolului să îţi facă rău. Chiar dacă crezi că ai vrăji făcute, mai întâi discută cu un preot.
Blestemul, în numele divinităţii
Molitfele Sfântului Vasile cel Mare încep cu invocarea lui Dumnezeu, cel care l-a aruncat din Rai pe îngerul căzut.
„Dumnezeul dumnezeilor şi Domnul domnilor, făcătorul cetelor celor de foc şi lucrătorul puterilor celor fără de trup, meşterul celor cereşti şi al celor pământeşti, pe Care nimeni dintre oameni nu L a văzut, nici poate să L vadă; de Care se teme şi se cutremură toată făptura;
Cel ce a aruncat din cer pe căpetenia îngerilor, care din trufie şi a încordat grumazul oarecând şi s a lepădat de slujba sa prin neascultare, şi pe îngerii cei împreună cu dânsul potrivnici, care s au făcut diavoli, i a aruncat în întunericul cel adânc al iadului, fă că blestemul acesta ce se face în numele Tău cel înfricoşător, să fie spre îngrozirea acestui povăţuitor al vicleniei şi a tuturor taberilor lui, care au căzut împreună cu el din lumină cea de sus, şi pune l pe fugă; şi i porunceşte lui şi diavolilor lui să se depărteze cu totul, ca să nu facă nici o vătămare acestui suflet pecetluit; ci aceşti pecetluiţi să ia tăria puterii ca să calce peste şerpi şi peste scorpii şi peste toată puterea vrăjmaşului.
Că se laudă şi se cinst eşte şi de toată suflarea cu frică se slăveşte preasfânt numele Tău, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”
Exorcismele de la Botez
De altfel, şi la Taina Botezului se citeşte o rugăciune de exorcizare.
„Înainte de săvârşirea Tainei propriu-zise, când preotul rosteşte două rugăciuni speciale celui care urmează să se boteze, acesta stând cu faţa spre apus, considerat locul unde apun, odată cu soarele, duhurile rele. Următoarele două rugăciuni se citesc cu faţa spre răsărit fiind adresate lui Dumnezeu, pentru a alunga de la candidat puterea celui rău şi a-l feri de bântuiala protivnicului, de întâmpinarea vicleanului, de dracul cel de la amiază şi de nălucirile rele. După ultima rugăciune, suflă peste candidat, de trei ori, în chipul crucii, şi rosteşte «Izgoneşte de la dânsul pe tot vicleanul şi necuratul duh», conform părintelui Nicolae Necula.