Temperaturile ridicate îi fac pe români să apeleze la măsuri care mai de care mai inventive pentru a se răcori. Tocmai de aceea, mulți sunt interesați să știe ce se întâmplă dacă bei bere pe caniculă și cum reacționează ficatul. Gastroenterologul Elena Kashukh a precizat că vremea călduroasă privează organismul de oligoelemente utile, cum ar fi potasiu, calciu, magneziu etc., pe care le pierde sub formă de transpirație.
Ce se întâmplă dacă bei bere pe caniculă?
Experții trag un semnal de alarmă în legătură cu consumul excesiv de alcool pe căldură. Astfel, Gastroenterologul Elena Kashukh a explicat ce se întâmplă cu ficatul atunci când bei bere pe caniculă.
„Dacă depășiți subtil doza, intoxicația cu alcool pe fondul deshidratării și al căldurii va fi mai pronunțată și recuperarea va dura mai mult. Băutura alcoolică spumoasă, consumată mai ales pe timp de caniculă, creează o povară suplimentară asupra ficatului și a sistemului cardiovascular”, a spus gastroenterologul Elena Kashukh, care a zis că berea, contrar credinței populare, nu se răcește la căldură.
Medicul rus a adăugat că persoanele cu afecțiuni hepatice și cardiace existente nu ar trebui să bea deloc alcool.
În plus, Elena Kashukh a spus că berea este o sursă de calorii suplimentare. Consumul său regulat poate duce la supraponderabilitate. Odată cu abuzul sistematic al băuturii, apar vene varicoase, iar acest lucru afectează negativ inima. Contracțiile devin mai frecvente, apare aritmia, presiunea crește. Efortul fizic devine din ce în ce mai greu de suportat, apare lipsa de aer.
Berea afectează în mod diferit organismul bărbaților și al femeilor. Femeile se îmbată de două ori mai repede decât bărbații, iar în doi sau trei ani devin dependente de băutură. Bărbații devin dependenți de băutură după trei sau cinci ani.
Regularitatea utilizării acestei băuturi este de mare importanță în cazul dependenței. Aceasta conține fitoestrogen, care este un analog vegetal al hormonului sexual feminin progesteron. În organismul masculin, odată cu consumul regulat al băuturii, începe să se elibereze o substanță care suprimă producția de metiltestosteron, principalul hormon sexual masculin.
Ca urmare, încep să fie produși hormonii sexuali feminini. Apar următoarele semne: cresc glandele mamare, pelvisul se extinde, cantitatea de păr de pe corp și de pe față scade, timbrul vocii se modifică, masa musculară scade, apare „burta de bere”, se depune grăsime pe șolduri și talie și scade potența.
Medicul Alis Grasu: „Îngreunează lupta organismului cu căldura“
Medicul Alis Grasu a precizat că cea mai consumată băutură a verii poate duce la deshidratare.
„Nu plecați de acasă fără o sticlă de apă la dumneavoastră, se vor consuma între 2 și 4 litri de lichide și când spun lichide mă refer la apă, la ceaiuri naturale, mai puțin îndulcite, sucuri naturale fără conservanți și cât mai puțin dulci. Se vor evita băuturile carbogazoase, foarte dulci, și băuturile cu conținut ridicat în cofeină și băuturile alcoolice”, a explicat dr. Alis Grasu, managerul SABIF.
Berea nu este indicată în această perioadă, deși este una din cele mai consumate băuturi ale verii. Consumul excesiv de bere poate duce la deshidratare din mai multe motive. În primul rând, berea este un diuretic natural, ceea ce înseamnă că poate stimula rinichii să producă mai multă urină, ceea ce poate duce la pierderea de lichide din organism. De asemenea, conținutul de alcool din bere poate afecta capacitatea rinichilor de a reabsorbi apă, ceea ce agravează pierderea de lichide.
„Este vacanță, lumea se simte bine în aceste zile, deși este cald afară, încercăm să evităm consumul de bere, care răcorește pe moment, dar îngreunează lupta organismului cu căldura, pentru că aceasta crește diureza, elimină apa din organism și accentuează deshidratarea. Se vor consuma multe fructe și legume proaspete”, a mai spus dr. Alis Grasu, ce a menționat ce se întâmplă dacă bei bere pe caniculă.