Prima pagină » Local » Ce se întâmplă cu sistemul de termoficare din Iași? Primarul Mihai Chirica vrea să taie subvențiile la căldură pentru mai mulți ieșeni
Ce se întâmplă cu sistemul de termoficare din Iași? Primarul Mihai Chirica vrea să taie subvențiile la căldură pentru mai mulți ieșeni

Ce se întâmplă cu sistemul de termoficare din Iași? Primarul Mihai Chirica vrea să taie subvențiile la căldură pentru mai mulți ieșeni

20 feb. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

O serie de schimbări vizează sistemul de termoficare din municipiul Iași. Primarul Mihai Chirica a anunțat că autoritatea locală este gata să preia sistemul de încălzire centralizată, iar o parte a locuitorilor orașului nu vor mai beneficia de subvenții

Sistemul de termoficare din municipiul Iași intră într-o nouă etapă în perioada următoare. Decizia operatorului Veolia Energie Iași de a nu mai opera acest sistem începând cu anul 2021 a făcut ca autoritatea locală să treacă la luarea unor noi măsuri. Primarul Mihai Chirica a explicat ieri, 19 februarie 2021, că a fost la sediul Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) pentru a discuta despre acest lucru.

„Am avut o întâlnire la Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Am punctat situația sistemului de termoficare de la Iași și care sunt soluțiile pentru menținerea în funcțiune a acestui sistem de termoficare. Întâlnirea la care am participat noi și operatorul Veolia Energie a fost prezidată de Dumitru Chiriță, președintele ANRE”, a spus primarul Mihai Chirica.

Ce se întâmplă cu sistemul de termoficare din Iași?

Primarul Mihai Chirica a menționat și faptul că vor avea loc o serie de schimbări în sistemul centralizat pentru a se evita pierderile. Recent, edilul a arătat ce se va întâmpla în Iași cu sistemul de termoficare dacă nu se va ajunge la o nouă înțelegere cu operatorul Veolia Energie.

„Problema cea mai spinoasă care ne-a adus la ANRE este legată de formula de calcul a modalității de furnizare a energiei termice în municipiul Iași, între consumatorii care se alimentează din sistemul de transport și cei care se alimentează din sistemul de distribuție. Actualele reglementări lasă o diferență foarte mare între cele două forme de alimentare, ceea ce mi s-a părut o anomalie, pe care deja am reclamat-o. Noi vindem energie termică, iar beneficiarul îl vede în calorifer. Este anormal ca un calorifer încălzit din sistemul de termoficare de transport să fie de două ori mai ieftin decât cel din sistemul de distribuție”, a susținut primarul Mihai Chirica.

Se taie subvențiile pentru o parte din populație

Primarul Mihai Chirica a menționat și că din iarna viitoare 2021-2022 nu se vor mai acorda subvenții la încălzire pentru toate categoriile de ieșeni. Primarul Iașului a explicat și de ce s-a ajuns la o asemenea situație.

„Costurile de transport care sunt mai mici să se reflecte, dar să nu creeze această anomalie. S-a înțeles această doleanță. Nu vrem ca în mai mult de o săptămână să prezentăm formula noastră de calcul, respectiv care sunt costurile de la producere, transport și distribuție până la facturarea în calorifer. Avem în vedere și o modificare de tarif. S-a schimbat legislația europeană și nu se mai poate acorda subvenție la încălzire. Subvenția urmărește clientul fără să țină cont de starea lui socială. Milionarul primește subvenție ca un pensionar și asta nu e normal. Vom încerca să echilibrăm acest lucru sub formă de ajutoare de încălzire. Este un pachet de beneficii pe care îl vom dirija sub formă de ajutor de încălzire pentru a ne duce ținta către populația care chiar are nevoie de acest lucru. Regula va intra în vigoare de iarna viitoare”, a mai menționat primarul Mihai Chirică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *