Iată ce se întâmplă cu românii care nu își mai pot plăti ratele la bancă. Românii nu vor mai putea fi hărțuiți de instituțiile financiare nebancare, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează relația dintre cei care cumpără creanțe de la bănci și debitori. Prin urmare, se vor da amenzi usturătoare pentru firmele de recuperare.
Ce se întâmplă cu românii care nu își mai pot plăti ratele la bancă
Românii care nu mai au bani să îşi plătească ratele la bancă nu vor mai putea fi hărțuiți de firmele de recuperare. Dacă până acum firmele de recuperare puteau recurge la metode de constrângere, după cum au precizat clienții de multe ori, acum riscă controale și amenzi usturătoare.
Administratorii de credite cumpărate de la bănci, cunoscuți de către români sub titulatura de firme de recuperare, vor avea obligații mult mai stricte în relația cu debitorii. Mai mult, pentru prima dată, ei vor trebui să fie autorizați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.
Recent, a apărut și anunțul că ratele românilor la bănci ar putea să scadă, veste venită de la Banca Naţională a României, dar numai în cazul în care inflaţia se va reduce în următoarele luni. Conform datelor furnizate de Banca Națională a României, sunt în continuare români care au mari probleme cu plata ratelor.
Ce soluții aleg românii aflați în dificultate financiară
În ultima perioadă, tot mai mulți români apelează la un credit de nevoi personale. Vârsta minimă pentru solicitarea unui credit este de 18 ani, iar cea maximă pe care o poți avea la data ultimei rate de plată a creditului nu poate fi mai mare de 70 de ani. O altă condiție obligatorie este să ai reședința în țară și cetățenie română și să obții venituri minime lunare de cel puțin 1.525 de lei. Banca ia în calcul o gamă variată de venituri, pe lângă salariu, cu documente justificative.
Creditele de nevoi personale sunt împrumuturi neasigurate care nu necesită garanții, spre deosebire de creditele ipotecare, care sunt asigurate prin ipoteca asupra unei proprietăți imobiliare. Dobânzile la creditele de nevoi personale în România variază semnificativ în funcție de diferitele oferte ale băncilor și factori precum suma împrumutată, perioada de creditare și profilul de risc al clientului. Băncile care oferă un credit de nevoi personale sunt Banca Comercială Română (BCR); Banca Transilvania (BT); BRD Group Societe Generale; CEC Bank; UniCredit; Raiffeisen Bank și ING Bank.
Și creditele ipotecare sunt accesate de români, mai ales pentru a cumpăra o locuință. Tot mai mulți români preferă creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor. Înainte de acordarea unui credit ipotecar, banca evaluează imobilul care va fi pus drept gaj și stabilește o valoare de piață pentru acesta.
Bancile vor deveni cei mai mari agenti imobiliari, la ele veti gasi cele mai convenabile preturi la case si apartamente.