Prima pagină » Actualitate » Ce se întâmplă cu ratele bancare de la 1 octombrie 2024. Sunt vizați toți românii care au credite în lei
Ce se întâmplă cu ratele bancare de la 1 octombrie 2024. Sunt vizați toți românii care au credite în lei

Ce se întâmplă cu ratele bancare de la 1 octombrie 2024. Sunt vizați toți românii care au credite în lei

30 sept. 2024, 07:30, 2 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Românii care au datorii la bănci vor să afle ce se întâmplă cu ratele bancare de la 1 octombrie 2024. Ratele românilor cresc din nou din luna octombrie. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor va crește de la 5,86%, cât este în prezent, la 5,99%. Sunt vizați toți românii care au credite în lei.

Ce se întâmplă cu ratele bancare de la 1 octombrie 2024

Ratele românilor care au contractat credite în lei cu dobândă variabilă după aprilie 2019 vor creşte de la 1 octombrie 2024. O scădere a ratelor este anticipată pentru 1 ianuarie 2025, când noua valoare a indicelui IRCC va reflecta reducerile dobânzilor operate de BNR pe durata lunilor de vară ale anului 2024.

De creșterea ratelor la bănci vor fi afectați toți românii care au credite în lei. De exemplu, la un credit de 210.000 lei contractat pe 25 de ani, rata actuală este de 1.670 lei, dar de la 1 octombrie 2024 aceasta va crește cu 20 lei. În cazul unui alt credit de 250.000 lei pe 30 de ani, rata din 30 septembrie este de 2.070 lei, dar ar putea crește cu aproximativ 30 lei începând din luna octombrie.

O scădere a ratelor este anticipată pentru 1 ianuarie 2025. Până atunci, românii cu împrumuturi la bănci vor fi nevoiți să facă față creșterii ratelor.

Se schimbă legea în sistemul bancar

Pe lângă creșterea ratelor lunare la bănci, din această toamnă intră în vigoare o nouă lege. De data aceasta, regula vine în ajutorul românilor cu datorii la bancă. Băncile vor fi obligate să își ajute clienții în cazul în care aceștia nu pot plăti rata lunară. Măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie. Anul 2024 a debutat cu o modificare legislativă importantă, pozitivă pentru consumatori și care va consolida relația acestora cu băncile. Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2024 prevede obligația pentru creditori să facă dovada că au încercat să restructureze creditele pentru care consumatorii nu au mai putut plăti și au ajuns în faza de executare silită.

De asemenea, domeniul financiar-bancar se pregătește pentru o transformare radicală. Se conturează posibilitatea ca Banca Națională a României (BNR) să preia responsabilitățile Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în calitate de entitate națională specializată în protejarea consumatorilor de produse și servicii financiar-bancare. Din 2025, băncile ar putea fi obligate să dispună de un sistem informatic complex și modern. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de lege care va impune platformelor informatice ale băncilor și instituțiilor de creditare criterii de avizare pentru funcționare. Banca Națională a României va avea acces, la cerere, la orice informație legată de platformele de tehnologie a informației utilizate de bănci. Totodată, băncile vor fi obligate să furnizeze clienților informații detaliate despre sistemele informatice pe care le utilizează și despre măsurile de securitate aplicate pentru protecția datelor.

Clienții băncilor vor fi notificați despre eventualele căderi ale sistemului informatic al băncii respective prin intermediul aplicațiilor bancare și chiar prin SMS-uri. Noua lege prevede că incidentele informatice trebuie raportate autorităților competente, iar clienții afectați trebuie informați. Proiectul de lege este programat să intre în vigoare începând cu 17 ianuarie 2025 și are ca obiectiv transpunerea unei directive europene relevante în legislația națională.

Cert este că, de la 1 octombrie 2024, românii cu credite în lei vor fi nevoiți să facă față unei noi creșteri a ratelor bancare lunare.

Comentarii
  • Guvernul PSD PNL sa Mariei de zeci de procente din bani tipăriți …și apoi ce ar putea să se întâmple … Inflație!!! Dobânzi mari!!!

    Cine își mai aduce aminte oare de 1996-2000?!

  • Dacă ai un credit în lei, cu dobândă fixă, nu se schimbă nimic, se schimbă doar vremea, rata rămâne aceeași!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`