Prima pagină » Economic Local » Ce se întâmplă cu programul de minimis la tomate? Producătorii ieșeni nu pot depune actele
Ce se întâmplă cu programul de minimis la tomate? Producătorii ieșeni nu pot depune actele

Ce se întâmplă cu programul de minimis la tomate? Producătorii ieșeni nu pot depune actele

21 mart. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Producătorii de tomate din județ sunt îngrijorați că nu vor putea obține ajutorul de minimis anul acesta pentru roșiile cultivate în spații protejate. Aceștia ar trebui să primească, dacă sunt eligibili, subvenția de 3.000 de euro/ 1.000 mp cultivați în tomate. Fermierii înscriși în program au vrut să trimită actele justificative către Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, dar li s-a comunicat că actele lor nu pot fi primite. Termenul limită pentru depunerea acestor acte este 15 aprilie 2020.

„Am vrut să trimitem actele online, să nu ne mai prezentăm la Direcția Agricolă, așa cum am fost sfătuiți să facem. Dar imediat ce le-am trimis am fost informați că nu se primesc aceste acte”, spune Sergiu B., producător din comuna Grajduri.

Nu se pot primi documentele

În urmă cu câteva zile, autoritățile sanitar-veterinare din Iași, dar și din restul țării au impus ca actele să fie depuse la direcțiile pentru agricultură județene, electronic, pe adresele de e-mail sau cu poșta. Fermierii din Iași au înțeles deja acest lucru și s-au conformat. Au vrut să transmită actele în format electronic, online, dar li s-a comunicat să nu le trimită pentru că Direcția Agricolă nu primește aceste documente care demonstrează că producătorii au comercializat producția de roșii, condiție care-i face eligibili pentru obținerea ajutorului de minimis.

Se așteaptă decizia Ministerului Agriculturii

Potrivit autorităților din Iași, subvenția de 3.000 de euro la roșii este blocată de un proiect de hotărâre de Guvern.

„Până nu primim hotărârea de la Guvern, nu avem ce face, așa e procedura”, susține Gabriel Hoha, director al DAJ Iași.

Perioada de înscriere în program va fi până la data de 15 aprilie și valorificarea producției se va face până la data de 15 iunie. Anul trecut s-au înscris din județul Iași 165 de producători de tomate care au încasat ajutorul de minimis de 3.000 de euro fiecare. O modificare apărută anul acesta este că a crescut cantitatea ce trebuie comercializată cu acte justificative, de la 2.000 la 3.000 de kilograme pe 1.000 de mp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *