Prima pagină » Economic Local » Ce se întâmplă cu piața imobiliară din Iași? Schimbările din ultima perioadă au afectat vânzările, iar piața chiriilor a explodat

Ce se întâmplă cu piața imobiliară din Iași? Schimbările din ultima perioadă au afectat vânzările, iar piața chiriilor a explodat

16 nov. 2022, 02:00, 3 ,
Raluca Costin în Economic Local

În ultima perioadă au apărut schimbări pe piața imobiliară din Iași. Dacă în lunile de vară se vindeau apartamentele, acum merge bine piața chiriilor. Cei care mai cumpără apartamente le închiriază ulterior

Piața imobiliară din Iași a suferit modificări în ultima perioadă. Dacă înainte, începând cu luna mai până în septembrie, se vindeau apartamentele din Iași, indiferent de preț, acum se mai vând doar cele mici, care apoi sunt închiriate. Specialiștii în imobiliare spun că piața este susținută acum din chirii.

„Lumea e sceptică în a mai da banul în avans, iar vânzările sunt slabe. Chiriile sunt cele care mai țin piața acum. Prețurile nu au crescut, dar nici nu au scăzut”, susține Ana Maria Roșca, specialist în imobiliare.

De asemenea, cele mai căutate apartamente pentru închiriat sunt cele din blocurile noi, din zona metropolitană.

„Piața chiriilor merge bine acum și se închiriază mai ales în zona metropolitană. Nu stăm bine pe partea de vânzări, iar aici se vede o scădere de 40 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut. Vânzările au mers bine în această vară, însă, din cauza faptului că a crescut ROBOR-ul (n.r. – Romanian Interbank Offer Rate, rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci), oamenii nu mai vor să ia credite, se vede în vânzările de apartamente”, susține Lavinia Popa, specialist în imobiliare.

Piața imobiliară din Iași a suferit schimbări

Prețurile la apartamentele care sunt închiriate au crescut.

„Un apartament cu 2 camere, tip open space, l-am închiriat cu 300 de euro pe lună, într-un complex din zona metropolitană. În zona Antibiotice s-a închiriat cu 300 de euro pe lună. Acum se vând apartamentele mici, cu 1 sau 2 camere, cu suprafețe cuprinse între 30-55 de metri pătrați, pentru investiții. Sunt și ele închiriate. Cei care mai aveau depozite în bănci au dat drumul bănuților și cumpără apartamente pe care le închiriază. Acum vând 3-4 apartamente pe lună, față de 7-8, acum câteva luni.

Deci vânzările au scăzut cu 50 la sută. Nu se mai cumpără apartamente cu credit pentru că a crescut ROBOR-ul. Avem și mulți clienți din Republica Moldova care își fac viză și cumpără apartamente în zonele limitrofe. Lor le-am dat cam 5-6 apartamente pe lună, care costă 50-60.000 de euro, dar tot apartamente mici. Clienții nu mai iau credite pentru că nu se mai încadrează. Ar trebui să aibă niște salarii de 8.000 de lei pentru un apartament cu 60.000 de euro. În anii trecuți se încadrau cu un salariu de 3.000-4.000 de lei”, susține Costin Frij, specialist în imobiliare.

Locuințele din Iași s-au scumpit, începând cu anul 2021.

Costin Frij: „Dezvoltatorii mizează doar pe apartamente mici”

Mai mult, un fenomen nou a apărut pe piața imobiliară din Iași. Dacă dezvoltatorii imobiliari construiau apartamente cu 2-3-4 camere, acum proiectele sunt cu apartamente mici.

„Nu mai găsim apartamente cu 3 camere. Dezvoltatorii mizează doar pe apartamente mici, cum au și cei de la Unirea Towers, care au 70-80 la sută din asemenea apartamente. Un apartament cu 1 cameră, într-o zonă limitrofă, este 40.000 de euro. De asemenea, un apartament cu 2 camere, la cheie, nemobilat, costă 65.000 de euro, în zona limitrofă. Cererea pe case a scăzut foarte mult. Case la cheie stau nevândute de vreo 7-8 luni. E vorba de case din Valea Ursului, care costă de la 135.000 de euro, la Lunca Cetățuii, unde pleacă prețurile de la 95.000 de euro”, mai spune Costin Frij, specialist în imobiliare.

Apartamentele din zona metropolitană sunt tot mai căutate de ieșeni. Pe de altă parte, specialiștii mai spun că piața imobiliară din Iași va fi afectată, dacă va crește ROBOR-ul.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai bogat român din istorie. A avut o avere uluitoare
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025