Prima pagină » Economic Local » Ce se întâmplă cu piața imobiliară din Iași în 2025? Specialist: „Vor fi creșteri ale prețurilor”
Ce se întâmplă cu piața imobiliară din Iași în 2025? Specialist: „Vor fi creșteri ale prețurilor”

Ce se întâmplă cu piața imobiliară din Iași în 2025? Specialist: „Vor fi creșteri ale prețurilor”

07 ian. 2025, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Piața imobiliară din Iași a explodat în ultimul an, iar specialiștii se așteaptă ca și 2025 să fie un an bun, chiar dacă prețurile vor mai crește. Prețul mediu pe metru pătrat, în Iași, a ajuns la 1.650 de euro. Avocații cer restricționarea avansului plătit dezvoltatorului imobiliar, la cel mult 10 la sută

Piața imobiliară din Iași a explodat în 2024, iar specialiștii se așteaptă ca și anul acesta cererea să fie mare.

„Vânzările au crescut anul trecut și pentru simplul fapt că băncile au coborât dobânzile la 4-5 la sută și clienții au achiziționat apartamentele cu credite. Nevoia locativă s-a activat din nou și nu sunt achiziționate apartamente doar pentru investiții. Clienții au în jur de 30-35 de ani, preferă să cumpere și știu că nu se vor muta din oraș, de aceea cumpără aici. În 2023 a fost 1.500 de euro metrul pătrat, prețul mediu, la momentul actual, ne aflăm la 1.650 de euro pe metrul pătrat, iar prețul va crește. Creșterea prețurilor a fost datorată cererii mari după scăderea dobânzilor de la bănci. În 2025 vor fi creșteri ale prețurilor pentru că vor fi influențate de creșterea TVA, de la 9, la 19 la sută, scoaterea facilităților pentru sectorul construcțiilor. Aceste lucruri vor fi resimțite de clienți. Vedem unde ne aflăm cu cererea și cum va evolua piața, dar cererea din partea clienților este mare în continuare”, susține Costin Frij, agent imobiliar în cadrul IMO-HUB.

Piața imobiliară din Iași ar putea înregistra creșteri și în 2025

Specialistul adaugă faptul că proiectele noi din Iași sunt mai calitative.

„În Iași, sunt proiecte în derulare, nu la fel de la multe ca în anii precedenți, dar mai calitative. Mă refer la partea de eficiență energetică, zonă. Asta și pentru că profilul clientului s-a schimbat, nu mai cumpără cu ochii închiși, sunt atenți la orice detaliu al proiectului. Dezvoltatorii sunt atenți la cerințele pieței și de aceea au apărut aceste noi proiecte imobiliare mai calitative, cu controale mai dese, ceea ce este spre binele clientului. Vin cu costuri suplimentare, dar clienții preferă să plătească mai mult, dar să fie siguri că au ales ceva bun”, adaugă specialistul în imobiliare.

Avocații cer restricționarea avansului plătit dezvoltatorului imobiliar – cel mult 10% – proiect de lege

Potrivit acestora, începând cu 2024, din ce în ce mai mulți dezvoltatori imobiliari construiesc imobile, piața imobiliară în România fiind astfel într-o continuă expansiune. Recent, a fost propus un nou proiect de lege referitor la restricționarea avansului cu 10% din prețul total supus tranzacției de cumpărare de imobile, plătit către dezvoltatori imobiliari la momentul în care se încheie un antecontract de vânzare-cumpărare. În general, aceștia solicită plata unui avans semnificativ, putând consta într-un dezavantaj crucial pentru cumpărători. Un exemplu relevant în acest sens este reprezentat de speța Nordis, în care cumpărătorii plăteau în avans aproape întregul preț al imobilului, urmând ca aceștia să nu mai dobândească dreptul de proprietate asupra imobilului și nici restituirea prețului. Prezentul proiect de lege urmărește protejarea intereselor cumpărătorilor prin limitarea sumelor ce constituie avans de plată al imobilelor.

„Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat civil care să se asigure că un antecontract de vânzare-cumpărare a fost încheiat conform legii, protejând interesele cumpărătorului împotriva clauzelor abuzive, viciilor ascunse și a oricăror situații ce se pot ivi în practică, referitoare la dreptul de proprietate, ce pot pune cumpărătorii într-o poziție nefavorabilă în contractul de vânzare. În contextul actual din piața imobiliară din România, noul proiect de lege care propune restricționarea avansului plătit către dezvoltatori imobiliari la un maximum de 10% contribuie la reducerea riscurilor financiare ale cumpărătorilor, asigurându-se astfel o protecție mai mare împotriva eventualelor întârzieri sau neîndepliniri ale obligațiilor de către dezvoltatori”, a declarat avocatul coordonator dr. Radu Pavel al Societății Românești de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.

Recomandări pentru ieșenii care achiziționează o locuință

Avocații le recomandă ieșenilor ca, înainte de a încheia contractul de vânzare, să efectueze un raport de Due Diligence pentru a analiza și elimina eventualele riscuri ce pot apărea la cumpărarea de imobile. Verificarea documentației este un pas esențial, întrucât cumpărătorul se asigură că vânzătorul are dreptul legal de a vinde bunul și că nu există litigii terenuri sau sarcini ce pot afecta perfectarea vânzării. Fiind vorba despre bunuri imobile, contractul de vânzare trebuie să fie autentic, încheiat în fața unui notar public. Noul proiect de lege vine în sprijinul cumpărătorilor, astfel încât cea mai mare parte din preț să fie plătită la momentul vânzării efective, iar avansul să aibă o valoare de până în 10% din întreaga sumă pentru a se evita posibilele litigii terenuri sau alte aspecte ce pot influența tranzacția.

Un avocat civil sau un avocat litigii imobiliare poate oferi servicii de cea mai înaltă calitate prin a redacta contractul de vânzare, verificarea documentației și întocmirea unui raport de Due Diligence, analizarea clauzelor abuzive ce pot prejudicia cumpărătorii, asistență la negocieri și la notar, în vederea semnării contractului, asigurându-se că tranzacția se va efectua în condițiile legii. Prețurile locuințelor din Iași au crescut, în 2024, cu 14 la sută. Pe de altă parte, piața imobiliară din Iași a explodat în ultimul an, iar specialiștii se așteaptă ca și 2025 să fie un an bun, chiar dacă prețurile vor mai crește.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`