Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că a venit cu o propunere legislativă ce îi vizează pe pensionarii care au primit sume necuvenite. Astfel, pensionarii care au primit sume necuvenite din cauza greșelilor de recalculare nu vor mai fi obligați să îi returneze, propunerea inițiată de ministrul Muncii fiind deja aprobată de Senat.
Ce se întâmplă cu pensionarii care au primit sume necuvenite
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat că pensionarii care au primit sume necuvenite din cauza erorilor de recalculare pot păstra banii.
„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările ulterioare, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflați în evidența sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează”, se arată în propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.
Scutirea de la plată a debitelor rezultate în urma greșelilor aferente recalulării pensiilor se aplică indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, la momentul existenței debitelor.
„Debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității, care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei, nerespectarea obligațiișor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, după caz, cu venituri din activități independente, nu fac obiectul scutirii de la plată, potrivit prevedetilor prezentei legi”, se arată la art. 2 al propunerii legislative.
Simona Bucura Oprescu a anticipat greșelile la recalcularea pensiillor
Reprezentanții Casei Naționale de Pensii au luat decizia, la 1 septembrie 2024, de a recalcula pensiile. Cum deciziile de recalculare a nemulțumit pe foarte multă, specialiștii instituției se pregătesc să verifice toate cele 4,6 milioane de decizii de pensionare. Decizia a fost luată pentru a identifica eventualele erori. Sunt persoane care vor fi nevoite să dea banii înapoi.
S-a spus că mii de pensionari ar putea fi nevoiți să returneze anumite sume de bani în plus, dacă se constată erori la recalcularea pensiilor. De menționat este că revizuirea va acorda prioritate dosarelor pentru care pensionarii au depus deja cereri de recalculare.
Totuși, propunerea legislativă a fost depusă la Senat încă din data de 12 iunie 2024, înainte ca pensionarii să fi primit deciziile de recalculare.
La data de 30 iulie, Senatul a aprobat procedura de urgență solicitată de inițiator – ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, și Adrian Solomon, dispunând trimiterea de urgență pentru aviz la Comisiile care nu își expuseseră punctul de vedere.
Avizele au venit în perioada 11 septembrie – 3 octombrie, iar pe data de 7 octombrie, Senatul a avizat favorabil propunerea legislativă.
Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial. Viitoarea lege va intra în vigoare la data de întâi a lunii următoare datei publicării în Monitorul Oficial al României. Simona Bucura Oprescu a spus ce se întâmplă cu pensionarii care au primit sume necuvenite, banii urmând să nu fie returnați.