Prima pagină » Actualitate » Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie 2022. Șeful Casei Naționale de Pensii explică noutățile
Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie 2022. Șeful Casei Naționale de Pensii explică noutățile

Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie 2022. Șeful Casei Naționale de Pensii explică noutățile

01 ian. 2022, 20:08,
în Actualitate

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat când vor fi livrate pensiile întârziate, când se dau primele majorări, cât crește punctul de pensie și câți bani se vor primi în plus.

Cei aproximativ 5 milioane de pensionari din sistemul public vor beneficia de o majorare de 10%, respectiv valoarea punctului de pensie de la 1.442 a crescut la 1.586 de lei. Vorbim de pensiile calculate pe contributivitate din sistemul public.

Pe lângă majorarea de 10% se majorează şi aceea indemnizaţie socială pentru pensionari – cu 25%, astfel încât indemnizaţia care în decembrie era 800 de lei, începând cu 1 ianuarie va creşte la 1.000 de lei.

În luna ianuarie pe lângă majorarea de 10% mai există şi un ajutor financiar care se adresează pensionarilor cu pensii de până la 1600 de lei astfel încât în ianuarie toți pensionarii să primească 2.200 de lei. Exemplu: Talonul e pentru ianuarie 2022, valoarea punctului de pensie este actualizată respectiv 1.586 lei. Pe contributivitate rezultă cuantumul pensiei care este aici 1.427, prin diferenţă mai primeşte 773, astfel ca să fie suma finală 2200 lei.

Exemplu de calcul al unei pensii compensate

Un pensionar din Satu Mare care a cumulat un nr. de 0.52171 puncte, actualizat la 1586, rezultă 828 de lei la care se adaugă 172 de lei pentru a atinge indemnizaţia socială minimă de 1000 de lei, la care se asaugă ajutorul social de 1200 de lei, astfel încât va primi 2200 lei. Aceste taloane sunt cele care se expediază Poştei, acelaşi lucru se întâmplă şi cu talonul mov pentru pensionarii care beneficiază de plata prin cont bancar, pe card.

Când vor fi livrate pensiile întârziate

S-a lucrat în două schimburi pentru ca cele 5 milioane de taloane de pensii să fie tipărite în timp util pentru a fi predate Poştei Române. Suntem în termen, noi avem un grafic clar pe care-l avem printr-o convenţie stipulată cu Poşta, astfel încât trebuie să ne asigurăm că totul este în regulă şi taloanele vor fi date în timp util poștașilor.

Există un calendar clar pe care îl avem cu Poşta, apoi ei îşi programează aceşti bani pe străzi, în ordine alfabetică, astfel ca până pe 15 să se finalizeze distribuţia sumelor.

Pentru plata prin Poştă sunt peste 2 milioane de pensionari şi nu poţi achita 2 milioane de pensii în 2 zile. Este un grafic pe care îi au colegii de la Poştă şi sunt convins că toţi vom depune eforturi ca banii să ajungă mai repede.

Recalcularea este un proces mai de lungă durată

Înainte de recalculare trebuie să facem evaluarea tuturor dosarelor de pensie, colegii mei lucrează intens în teritoriu, au fost angajate 1.000 de persoane pentru ca acest proces să se facă într-un termen rezonabil. La sfârșitul anului viitor trebuie să terminăm procesul, astfel odată cu apariţia actului normativ să fim pregătiţi pentru recalcularea pensiilor.

În urma recalculării nicio pensie nu va scădea, chiar dacă din recalculare va ieşi un cuantum inferior, principiul e clar – ca pensionarul să rămână cu cuantumul cel mai avantajos! Indiferent de formula de calcul pensiile vor creşte, asta e o certitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024