Prima pagină » Actualitate » Ce se întâmplă cu indemnizațiile pentru românii cu handicap. Câți bani vor primi de luna aceasta adulții și copiii cu probleme

Ce se întâmplă cu indemnizațiile pentru românii cu handicap. Câți bani vor primi de luna aceasta adulții și copiii cu probleme

05 mart. 2024, 14:40,
BZI.ro, în Actualitate

Puțini sunt cei ce știu ce se întâmplă cu indemnizațiile pentru românii cu handicap. România se pregătește să implementeze o majorare semnificativă a ajutoarelor de stat pentru cetățenii săi cei mai vulnerabili. Iată câți bani vor primi de luna aceasta adulții și copiii cu probleme.

Ce se întâmplă cu indemnizațiile pentru românii cu handicap

Guvernul a propus o creștere cu 10% a indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap din România. Această măsură vine în contextul unei rate a inflației de 10,4% raportate pentru anul precedent, care a afectat semnificativ puterea de cumpărare a românilor.

În consecință, valoarea indicatorului social de referință (ISR), care servește ca bază pentru calculul ajutoarelor de stat, va fi ajustată de la 598 lei la 660 lei. Această ajustare reflectă creșterea costurilor de viață și este destinată să ofere un sprijin mai consistent persoanelor cu handicap grav.

Familia sau reprezentatul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu, beneficiază de asemenea de bugetul personal complementar lunar, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere.

Acesta este 359 de lei, pentru copilul cu handicap grav, 210 lei, pentru copilul cu handicap accentuat, şi 72 de lei, pentru copilul cu handicap mediu. Mai mulți bani vor fi alocați și pentru bursele sociale pentru elevi. Bursa socială reprezintă o formă de sprijin pentru elevii din medii defavorizate, din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii și participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Câți bani vor primi persoanele cu nevoi speciale

Un adult cu handicap grav va primi o indemnizație de 528 lei, în loc de 419 lei, însemnând o creștere de aproape 110 lei. Copiii cu handicap grav vor beneficia, de asemenea, de o majorare a prestației sociale, ajungând la 462 lei față de 359 lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 100 de lei.

Guvernul promite mai mulți bani în acest an și pentru viitori părinți. Indemnizația pentru creșterea copilului se va majora de la de la 1.495 de lei, cât este în prezent, la 1.650 de lei.

Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR vor fi majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap.

Indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități va crește începând cu luna martie a acestui an. De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR vor fi majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *