Prima pagină » Actualitate » Ce se întâmplă cu datele bonului fiscal. Florin Cîțu vine cu precizări
Ce se întâmplă cu datele bonului fiscal. Florin Cîțu vine cu precizări

Ce se întâmplă cu datele bonului fiscal. Florin Cîțu vine cu precizări

12 iun. 2020, 12:17,
în Actualitate

Ce se întâmplă cu datele bonului fiscal. Peste jumătate de milion de firme vor arăta în timp real bonurile fiscale la ANAF. Un total de aproximativ 550.000 de firme vor conecta la serverele ANAF casele de marcat până la 31 ianuarie 2021.

Transmiterea obligatorie a informațiilor privind bonurile emise se va realiza în trei etape, în funcție de mărimea firmelor. De la 1 iulie se va trece la colectarea informațiilor de la 50.000 de mari companii. Din septembrie încep 50.000 de firme mijlocii, iar din noiembrie, toate cele 450.000 de companii mici.

Marii contribuabili vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF în termen de trei luni începând cu data de 1 iulie şi până la 30 septembrie 2020, în timp ce operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii şi mici vor finaliza procesul de conectare până la data de 31 ianuarie 2021.

Furnizorii de AMEF-uri (aparate de marcat electronice fiscale – n.r.) vor fi notificaţi că începând de miercuri au primit acces gratuit la un server pentru testarea firmware-ului. Accesul este facilitat înainte ca furnizorii şi producătorii să meargă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI Bucureşti pentru suplimentul de aviz.

„De la 1 iulie mergem live cu toate casele de marcat. Este un proiect care a fost demarat în 2003 și a fost amânat 17 ani”, a punctat Florin Cîțu.

Ce se întâmplă cu datele bonului fiscal: Vor fi conectate 30.000 de case de marcat

Companiile mari se conectează între 1 iulie și 30 septembrie, companiile mici și mijlocii au termen până la sfârșitul anului, a precizat Florin Cîțu. În prima etapă vor fi conectate 30.000 de case de marcat.

Lucrătorii ANAF nu vor mai trebui să facă inspecții pe teren. O mare parte din controale le vor face la distanță, pentru că se va comunica live cu aceste case de marcat.

Tot acest pachet de informatizare, care a început cu conectarea caselor de marcat la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, înseamnă minimum două puncte procentuale venituri în plus la buget şi este cel mai bun randament pentru o investiţie a statului făcută vreodată, a explicat Florin Cîțu.

Banii vor veni la buget începând de anul viitor

„Acest proiect e parte din proiectul mare de informatizare, e primul pas. Urmează fişierul electronic prin care companiile vor trimite informaţiile electronice către ANAF şi tot în acest an e-facturare. Tot acest pachet înseamnă minimum două puncte procentuale venituri la buget. Dacă ne uităm la PIB-ul de astăzi, 20 miliarde de lei care vin doar din această informatizare. Este cel mai bun randament pentru o investiţie a statului făcută vreodată. Dacă ne uităm la cât investim în sistem versus ce aducem nu există un randament echivalent”, a precizat Florin Cîţu.

Acești bani vor veni începând de anul viitor. Nu înseamnă automat că guvernul va avea bani pentru creștere alocațiilor, pentru că în anii următori va trebui redus din deficitul bugetar care, anul acesta, date fiind circumstanțele extraordinare, este estimat la 6,7 din PIB. O mai mare parte din bani se va duce către investiții, a subliniat Cîțu.

Pe lângă îmbunătăţirea relaţiei dintre ANAF şi operatorii economici prin simplificarea interacţiunii, proiectul vizează şi folosirea datelor colectate în vederea identificării cu o acurateţe foarte mare a operatorilor economici care se conformează benevol şi cei care încearcă eludarea prevederilor legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`