Cvadrupleții născuți din mama confirmată pozitiv cu coronavirus au nevoie de supraveghere medicală până vor ajunge la greutatea ideală de 2.500 de grame. În două luni ar putea fi externați de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. De obicei, copiii născuți prematur se recuperează complet până la vârsta de trei ani
Cei patru frățiori născuți pe 9 martie 2021 la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași sunt monitorizați de medicii de la Secția de Neonatologie de la Maternitatea „Cuză Vodă”. Au fost stabilizați în secția de Terapie Intensivă și urmează ca, timp de circa două luni, să fie îngrijiți în spital. Cvadrupleții au fost născuți cu greutatea corporală cuprinsă între 1.480 și 1.820 de grame și vor putea fi externați atunci când vor atinge greutatea de 2.500 de grame. Pe 12 martie 2021, la 48 de ore de la ultimul test pentru infecția cu coronavirus, aceștia vor fi retestați.
Medicii de la maternitate sunt optimiști și speră că testul va avea rezultat negativ. De asemenea, cei 4 băieței sunt atenți monitorizați pentru eventualele complicații care pot apărea. Dezvoltarea lui Alexandru, Robert, Lucian și Luca nu a fost împiedicată doar de nașterea prematură, care în astfel de cazuri se recomandă la o perioadă de 34-36 de săptămâni. Cei patru frați nu au putut să se dezvolte bine intrauterin din cauză că a fost o naștere cvadruplă.
Alexandra, Robert, Lucian și Luca vor fi în afara oricărui pericol abia când vor împlini vârsta de 3 ani
Liliana Bălan a născut prin cezariană patru băieți după 34 de săptămâni de sarcină. Suceveanca de 37 de ani a fost diagnosticată pe 8 martie 2021 cu coronavirus, iar a doua zi a născut la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași. Cvadrupleții au avut rezultatul testului negativ, dar fiind născuți prematur, au nevoie de îngrijire în secția de Terapie Intensivă la Maternitatea „Cuză Vodă” din Iași. La vârsta de trei ani se poate spune că cei patru frățiori s-au recuperat complet, spun medicii.
„Sunt patru nou-născuți proveniți din naștere cvadruplă, cu greutatea cea mai mică de 1.480 grame și cea mai mare de 1.820 de grame. A mai fost un bebeluș născut cu greutatea de 1.520 și unul cu 1.600 de grame. Sunt proveniți din sarcină cu SARS-CoV-2 cu vârstă de gestație de 34 de săptămâni, 2 dintre ei au necesitat și terapie non-invazivă cu oxigen, acum sunt stabili, sunt hrăniți printr-un tub foarte subțire. Alături de prematuritate au avut restricții de creștere intrauterină din cauza faptului că au fost mai mulți în burtica mamei lor.
Vorbind de recuperarea acestor copii, care pot fi externați la două luni post-natal dacă totul este bine, aceasta este perioada în care ar putea sta internați în maternitate. Trebuie să cântărească la externare 2.500 de grame. Cât despre recuperarea lor totală și fără complicații, vorbim despre vârsta de trei ani, când acești copii recuperează de obicei și greutatea, și achizițiile motorii”, spune prof. dr. Maria Stamatin, medic primar pediatrie-neonatologie, șef secție Neonatologie II în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.
O serie de complicații pot să apară în cazul copiilor născuți prematur
Medicii ieșeni au atras atenția asupra complicațiilor care pot să apară pe parcurs, mai ales că bebelușii s-au născut prematur din sarcină cvadruplă. În mod normal, copii au la naștere greutatea de 2.300-2.400 de grame. Cei patru frățiori vor sta internați în secția de Neonatologie până vor ajunge la greutatea potrivită de 2.500 de grame.
„Pot să dezvolte o serie de complicații. Una dintre cele mai frecvente fiind enterocolita ulcero-necrotică, care poate începe cu o simplă tulburare digestivă, dar pot fi mai multe stadii ale afecțiunii. Să sperăm că o să reușim să trecem peste toate aceste lucruri și că în final acești copii se vor recupera. Această complicație nu este singura care poate să apară. Fiind prematuri, ei pot avea tulburări neurologice, renale, pentru că rinichiul nu este bine format, tulburări pulmonare pentru că și plămânul a reușit să se dezvolte doar în cele 34 de săptămâni. Sunt internați în secția de Terapie Intensivă, iar în acest moment sunt stabili”, adaugă medicul ieșean.
Cei patru frățiori vor fi testați din nou pentru a vedea dacă sunt sau nu infectați cu coronavirus
La Maternitatea „Cuză Vodă” din Iași au fost nașteri din mame confirmate pozitiv cu coronavirus în perioada pandemiei și din fericire niciun nou-născut nu a fost depistat cu infecția. Medicii speră că și rezultatul testului pentru cei patru nou-născuți, care se va realiza astăzi, 12 martie 2021, la 48 de ore de la ultimul test efectuat, va fi tot negativ.
„Ceea ce este important este că ei sunt COVID-19 negativ. La prima testare, rezultatul a fost negativ, urmează să facem a doua testare mâine (n.r.- 12 martie 2021), când se fac 48 de ore de la prima testare. Am avut mame COVID-19 pozitiv, dar nou-născuții au avut rezultatul testului negativ”, încheie prof. dr. Maria Stamatin, sef secție Neonatologie II în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.