Prima pagină » Actualitate » Ce se întâmplă cu cardul de sănătate în 2024. Veste importantă pentru toți românii care au cardul expirat

Ce se întâmplă cu cardul de sănătate în 2024. Veste importantă pentru toți românii care au cardul expirat

11 mart. 2024, 14:15,
în Actualitate

Puțini sunt cei care știu ce se întâmplă cu cardul de sănătate în 2024. Acest card este esențial pentru accesul la servicii medicale decontate de către sistemul de asigurări sociale de sănătate. Iată o veste importantă pentru toți românii care au cardul expirat.

Ce se întâmplă cu cardul de sănătate în 2024

Cardul de sănătate este un instrument vital în sistemul medical românesc. Cardul de sănătate este important pentru accesul la servicii medicale decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardul este emis pentru cei care au împlinit vârsta de 18 ani și pentru cei care devin asigurați ulterior emiterii inițiale a cardurilor.

Guvernul a decis să prelungească cardurile de sănătate cu 7 ani pentru că multe dintre ele expirau în 2021. Pentru cei care au primit carduri de sănătate până la 31 decembrie 2014, valabilitatea acestora a fost extinsă la șapte ani de la data rescrierii lor.

Prin urmare, cardurile de sănătate emise în 2013 sunt valabile până în 2027, în timp ce cele emise în 2014 sunt valabile până în 2028. Toate celelalte carduri emise după 31 decembrie 2014 au o valabilitate de 7 ani.

Odată cu atingerea majoratului, tinerii ar fi trebuit să-și primească și cardurile de sănătate. Au nevoie de ele pentru orice consultație gratuită sau pentru obținerea unei rețete compensate. În lipsa cardului de sănătate, medicul de familie trebuie să verifice calitatea de asigurat în baza de date a CNAS. Iar aici încep problemele pentru că sistemul este frecvent blocat.
În cazul în care sistemul CNAS nu merge, pacientul este nevoit să vină în altă zi. În cazul rețetelor compensate, problemele nu se termină la medicul de familie. După ce obține rețeta, pacientul are de parcurs aceeași procedură de verificare și la farmacie.

Ce trebuie să faci dacă ai nevoie de un nou card de sănătate

Românii care au nevoie anul acesta de un nou card de sănătate pentru că l-au pierdut, a fost furat sau și-au schimbat numele, trebuie să pregătesc un dosar cu o cerere tip, cu o copie a actului de identitate și cu dovada plății contravalorii cardului duplicat.

În cazul în care a expirat cardul de sănătate, beneficiarul trebuie să meargă la medicul de familie pentru a i se prelungi perioada de valabilitate a cardului. Rescrierea noului card se face automat când medicul de familie introduce cardul în cititor, iar sistemul prelungește automat perioada de valabilitate a cardului.

În contextul pandemiei de Covid-19, autoritățile au luat decizia de a extinde perioada de valabilitate a cardurilor de sănătate cu încă 7 ani, deoarece mulți dintre acestea aveau termenul de expirare în anul 2021. Extinderea perioadei de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate de la cinci la șapte ani este efectuată automat în cadrul Platformei Informatică a Asigurărilor de Sănătate.

Prestatorii de servicii medicale și asigurații pot utiliza cardurile naționale de sănătate cu încredere, chiar și după ce termenul de valabilitate înscris pe document a expirat deoarece sistemul informatic continuă să le recunoască fără probleme. Cardurile de sănătate au fost introduse în 2013 și inițial aveau o valabilitate de cinci ani de la data emiterii, însă ulterior au fost făcute modificări în ceea ce privește termenul de valabilitate. Nu toți posesorii sunt conștienți de data expirării acestuia și de ce trebuie să facă în acest caz. Cardul este emis pentru cei care au împlinit vârsta de 18 ani și pentru cei care devin asigurați ulterior emiterii inițiale a cardurilor.

Furnizorii de servicii medicale și asigurații pot utiliza fără probleme cardurile naționale de sănătate a căror valabilitate inscriptionată pe document a expirat deoarece sistemul informatic recunoaște documentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024